Skip to content

“Het is eigenlijk gekomen door de Symphonie Pathetique van Tsjaikovsky*…” dat schreef Jan van Herpen in het Veertig Jarig Jubileumboekje van de club. Hij betoogt dat de muziek van die Russische componist de beslissende factor was voor de oprichting. Dat moet Jan maar eens uitleggen.

“De Hilversumse korfbalclub Excelsior deed ook een beetje aan atletiek. A.J.G. Strengholt, die van 1934 tot 1939 voorzitter van de K.N.A.U. zou worden, bracht in de zomer van 1927 met zijn familie de vakantie door in Laren. Hij kwam nog wel eens kijken op het terreintje waar Excelsior trainde. Op een van die avonden zou er een radio-uitzending zijn van de Symphonie Pathétique van Tsaikovsky, waarvan de heer Strengholt erg hield. Hij sprak er zijn spijt over uit dat er in zijn Larense pension geen radio was. Piet Slikker van Excelsior nodigde hem toen te zijnen huize naar de symphonie te komen luisteren. Die avond zou van beslissende betekenis voor de oprichting van de G.A.C. blijken te zijn.”

“Na afloop van de symphonie ging het gesprek over de atletiek. De heer Strengholt wees op het belang van een specifieke atletiekvereniging in het Gooi. Er was weinig overredingskracht voor nodig Piet Slikker te overtuigen. Samen met Herman Reeskamp zocht Piet Slikker contact met C.A.M. Dekker, toen directeur van het Gemeentelijk Sportpark te Hilversum, die alle medewerking toezegde. Enkele dagen later kwam het bericht, dat men op zondagmorgen voor training de beschikking kon krijgen over het Sportpark voor de som van zes gulden per jaar.”

“Teneinde mee te kunnen doen aan de competitie van de Utrechtse Provinciale Athletiek Bond stelde de heer Slikker een ploeg van zes man samen: J. Lebbink, C. Merkelbach, H. Reeskamp, P. Slikker, W. Vogt en R. Wagenvoort (de eerste vier hadden in de zomer al het nummer 4 x 400 m van de U.P.A.B.-kampioenschappen gewonnen.) Aan dit sextet werd de uitnodiging gestuurd voor een vergadering in een ruimte** boven de kleedlokalen op de bijvelden van het Sportpark.”

“Die vergadering vond plaats op 13 september 1927. Er werd een bestuur gevormd bestaande uit J. Lebbink, voorzitter, P. Slikker, secretaris, H. Reeskamp, penningmeester en W. Vogt, commissaris voor materiaal dat er nog niet was.”

* De componist heette natuurlijk van 1840 tot 1893 Пётр Ильич Чайковский. Maar omdat wij in het westen wat moeite hebben met de uitspraak maken we er Pyotr Ilyich Chaykovsky van of Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Of toch Tchaikovsky?
Symfonie nr. 6 in b mineur, Pathétique, opus 74 is de laatste symfonie van de componist, en ook zijn laatst voltooide werk. Tien dagen na de première, die hij zelf dirigeerde, stierf Tsjaikovski.

** over de precieze plek waar de G.A.C. werd opgericht tasten we een beetje in het duister. Er wordt in allerlei stukken verschillend over gesproken.

Bron: Lustrumuitgave Veertig jaar G.A.C. 1967
Auteur: Jan van Herpen

Back To Top