Skip to content

Met een marathon valt niet te spotten. Met een geslaagde voorbereiding en een beetje geluk met het weer is het lopen van een marathon een heerlijke ervaring. Kom je echter slecht voorbereid aan de start, dan zal je merken dat 42 kilometer en 195 meter hardlopen pijnlijk lang is.

Wat is de GAC marathonclinic?
De marathonclinic is een trainingsprogramma dat is opgezet om je voor te bereiden op een voorjaarsmarathon. Voor velen betekent dit dat zij goed voorbereid aan de start van de Rotterdam marathon willen verschijnen, maar uiteraard is ook deelname aan andere marathons in het voorjaar mogelijk. Het programma bevat de volgende onderdelen:
• Informatiesessies in het clubhuis verzorgd door GAC in samenwerking met gastsprekers. Onderwerpen welke in ieder geval aan bod komen zijn voeding, looptechniek, belasting en belastbaarheid van het lichaam, core stability, trainingsvariaties en blessurepreventie;
• Gezamenlijke trainingssessies in het najaar (november – december) tweemaal per maand op zondag om 09.00 uur, waarin de nadruk ligt op variatie en opbouw van belastbaarheid van het lichaam;
• Gezamenlijke trainingssessies in de winter (januari – april) iedere zondag om 09.00 uur, waarin de nadruk ligt op het opbouwen van duurvermogen. Veel deelnemers halen veel plezier uit deze gezamenlijke langere duurlopen;
• Trainingsschema’s, waarin in ruim 5 maanden op een gestructureerde manier toe wordt gewerkt naar voldoende belastbaarheid en duurvermogen om in het voorjaar de marathon met veel zelfvertrouwen te kunnen lopen.

Uit welke groepen bestaat de GAC marathonclinic?
Omdat niet iedereen hetzelfde tempo loopt, is besloten om de marathonclinic te verdelen in drie subgroepen, alle geleid door trainers. De subgroepen trainen grotendeels afzonderlijk tijdens de lange duurlopen, zodat iedere deelnemer op een voor hem of haar comfortabel tempo deze lange afstanden loopt:
• M1 – Marathon uitlopen: deze groep is bedoeld voor mensen die voornamelijk de marathon willen uitlopen, veelal in een tijd van meer dan 4 uur;
• M2 – Marathon < 4 uur: deze groep wil de marathon met een tempo van (minder dan) 5:40 per kilometer lopen, waardoor de eindtijd onder de 4 uur is;
• M3 – Marathon in 3,5 uur: deze groep heeft een doelstelling om de marathon in ongeveer 3,5 uur te lopen.

Is de GAC marathonclinic voor iedereen?
Nee, de marathonclinic is niet geschikt voor iedereen. De ervaring leert dat je toch een aantal jaren loopervaring moet hebben. Om teleurstelling en blessures door overbelasting te voorkomen is besloten om een aantal richtlijnen te hanteren om deel te kunnen nemen aan de marathonclinic. Deelnemers moeten:
• minimaal 5 jaar ervaring hebben met hardlopen en
• ten minste 5 maal deelgenomen hebben aan een halve marathon of langere afstand;
Uiteindelijk beslissen de gezamenlijke trainers op basis van het intakeformulier en eventueel een gesprek of een deelnemer toegelaten wordt tot de marathonclinic.

Wat kost deelname aan de GAC marathonclinic?
Deelname aan de marathonclinic is gratis voor GAC-leden.
Ben je geen GAC-lid, dan dien je je in te schrijven als lid. Je kunt dan aan alle trainingen deelnemen. Een GAC-lidmaatschap sluit je af voor minimaal een kwartaal. Is men al via een andere atletiekvereniging lid van de Atletiek Unie dan is niet nogmaals contributie/inschrijfgeld verschuldigd daarvoor.

Wanneer start de GAC marathonclinic?
De marathonclinic voor seizoen 2023-2024 zal starten op zondag 12 november met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontvang je meer informatie over het programma.

Inschrijven voor de GAC marathonclinic?
Aanmelden voor de GAC marathonclinic kan door het intakeformulier volledig in te vullen.

Meer informatie?
Heb je na alle informatie op deze pagina nog vragen? Stuur deze naar marathonclinic@gach.nl


Back To Top