Skip to content

Soest, oudejaarsdag, een uitgestrekte barre zandvlakte voor zover het oog kan zien en een blauwe lucht met een schitterend winterzonnetje. Mooie omstandigheden voor een cross met volgens de kenners, op de Abdijcross in Kerkrade na, het zwaarste parcours van Nederland.

Cas Lutz, een aantal weken geleden nog zeer enthousiast over zijn deelname aan de tweede wedstrijd van de befaamde BAV-cup, leek zijn topvorm van vorig jaar langzaam weer terug gevonden te hebben. De afgelopen weken heeft hij zijn trainingen met een goed gevoel af kunnen werken. Met nog een aantal mooie crossen deze winter in het vooruitzicht. De eerstvolgende van dit aantal mooie crossen was de Sylvestercross, die zoals elk jaar op oudejaarsdag wordt georganiseerd in de Soesterduinen.

Voor Cas , die zowel mentaal als fysiek al weken naar de Sylvestercross toe aan het werken was, sloeg helaas vorige week het noodlot toe. Op zijn eerste afdaling van de met verse sneeuw bestrooide Oostenrijkse bergtoppen maakte hij een ongelukkige beweging en verdraaide hierbij zijn knie. De rest van de week heeft hij gefrustreerd vanaf de zijlijn moeten toekijken hoe zijn familie keer op keer gierend van de lol naar beneden kwam.

Door de afwezigheid van Cas, was het vandaag de dag voor andere atleten van Löschners Running Team om een plek in de schijnwerpers te claimen. Waar normaalgesproken Cas de aandacht van de coach, publiek en locale sportjournalisten opeist met zijn prestaties en uitstraling, was het dit keer de beurt aan atleten zoals Sam de Vor om eens een keer écht te schitteren. Sam wist al wel van tevoren dat dit niet gemakkelijk zou zijn, met concurrenten David Vonk, Jelle Jansen en Antoon van Beek hijgend in zijn nek, wist Sam dat hij alles op alles zou moeten zetten om hier vandaag als winnaar uit de bus te komen.

Dit alles werd uitgevochten op de korte cross, waarbij een afstand van 3,2 kilometer afgewerkt zou moeten worden. Daarbij kwam ook nog dat de vier eerdergenoemde heren rekening moesten houden met een linke outsider. Eduard Grob, net teruggekeerd van een kleine motivatiedip, verscheen ook aan de start en kon nog wel eens roet in het eten van de vier regionale toppers gaan gooien.

Het startschot klonk om tien over één. Een ruime tien minuten en 3,2 kilometer later bleek dan Antoon van Beek aan het langste eind trok. Hij finishte op een mooie achtste plaats en had hiermee niet alleen een prijs van Brooks, maar ook een gesprek met journalist en atletiekexpert Nico Vink verdiend. Achter Antoon was het spannend. Sam, Jelle en David finishte vlak bij elkaar op een respectievelijke drieëndertigste, vijfendertigste en zevenendertigste plaats. Eduard Grob heeft zijn zak met roet, dat dus eigenlijk in het eten van zijn concurrenten had moeten belanden, in zijn zak gehouden voor een volgende ontmoeting. Hij eindigde op de zevenenvijftigste plek.

Cristine Bosch, die twee jaar geleden nog een plek op het podium claimde, kampte vandaag met knieproblemen en kon niet voorkomen dat ze deze editie van de Sylvestercross haar concurrenten bij haar weg zag lopen. Ze eindigde op een negende plek, en in de EHBO tent met een pak diepvriesdoperwten om haar knie heen.

Vanuit het LRT huis,
Thomas Mijnhout

(foto: Matthieu van den Berg – Bergfoto)

Back To Top