Skip to content

Laarder Wasmeer, een grensgeval.

Een grensgeval? Jazeker. Je loopt hier langs de oude grens tussen de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht maar ook tussen de grenzen van bebouwing en natuur en tussen oude en nieuwe natuur.

Een route die door GAC-trainers vaak wordt meegenomen in een looptraining. Voor wandelaars een fijne route omdat deze afwisselend is en er onderweg allerlei punten zijn om even bij stil te staan en voor hardlopers een route die je licht kunt lopen door netjes de vlakke paadjes te kiezen of juist zwaar te maken is door elke bult, berg en zandvlakte mee te pakken.

Wat zie je :

Startpunt is de parkeerplaats in Anna’s Hoeve (tegenover Scouting Heidepark, Weg Over Anna’s Hoeve 3, 1223 PW Hilversum). Anna’s Hoeve is in de jaren 30 van de 20e eeuw aangelegd in het kader van de zogenaamde werkverschaffing. De grond uit de gegraven vijvers, van vuilnisbelten en devloeivelden kwam terecht op een grote berg die je voor je ziet wanneer naar het noorden kijkt.  De route voert eerst langs de achterzijde van die berg en terwijl je daar loopt heb je naar links een mooi uitzicht op het Laarder Wasmeer en zijn grote grazers. De Schotse hooglanders die hier ongestoord kunnen grazen zijn met pensioen.

Door het klaphekje kom je in een gebied dat zich kenmerkt door heuveltjes, mul zand en doorkijkjes richting Wasmeer. Uiteindelijk kom je in dit deel bij speelbos ’t Laer dat in 2012 is aangelegd (mede door vrijwilligers van de GAC) als natuurspeelgebied voor kinderen.

Via de Goyergracht ga je verder en ben je op de grenslijn tussen Holland en Utrecht. Deze grens is tot stand gekomen na gevechten tussen de graven van Holland en de bisschoppen van  Utrecht en werd rond 1350 bepaald door een lijn te trekken van het topje van de Dom van Utrecht naar de grenspaal die was geplaatst bij de toenmalige Suydersee. In die tijd was er hier geen bos zodat de Dom van Utrecht van verre te zien was. De grenspalen worden leeuwenpalen genoemd naar het wapens die erop staan.

Na een stukje over de Heidelaan ga je naar links richting Theehuis ’t Bluk. In vroeger tijden werd in het bos bij de heide hout gehakt op een oude stronk. Zo’n hakblok werd op z’n Larens “bluk” genoemd. Bij dit bluk zette een kunstschilderes een houten keetje als atelier neer om daar de omgeving of objecten te schilderen. Hier heb je een mooi uitzicht op de Zuiderheide.

Na ‘t Bluk even stevig doorstappen door het mulle zand. Toen Het Gooi nog woeste grond was bestond dat voor een groot deel uit heide en zandverstuivingen. Om het stuivende zand te beteugelen werd bos aangeplant. Je volgt de route nu door het hek van het Laarder Wasmeer aan je linkerhand te houden.

Wasmeren rondom Hilversum waren van oudsher plekken waar de schaapsherders hun schapen wasten.  Het Laarder Wasmeer met zijn open terrein is in 2003 in deze vorm ontstaan na een grote sanering om de bodemverontreiniging aan te pakken. In het begin van de 20e eeuw liet men het afvalwater vanaf de heuvel van Hilversum gewoon naar hier stromen. Door allerlei kleine industrieën was het ernstige vervuild en zat men later met de gevolgen.

Door het fietspad naar links te volgen kom je uit bij het vertrekpunt. Je ziet hier duidelijk de grens tussen de bebouwing van Hilversum en natuurgebied. Voor een mooi uitzicht (of nog een stevige training) kun je Anna’s Berg beklimmen die je rechts naast de route ziet.

Back To Top