Skip to content

RUNFORESTRUN is een serie van trailrun evenementen in de mooiste natuurgebieden van Noordoost Nederland. De organisatie beweert dat ze de mooiste trails in Nederland organiseren en  daar hebben ze gelijk in. 

Een natte en koude ochtend op zaterdag 23 november in het natuurgebied Holtingerveld. We waren met z’n drieën: Annette Klein, Elmer van Krimpen en ik. De ontvangst was in de schaapskooi tussen het hooi (zonder schapen en zonder verwarming).  Het aantal lopers is beperkt met ongeveer 80 starters voor de 30 km. De route blijft volledig in het natuurgebied: van heide tot smalle bospaden; om meertjes heen en over zandvlaktes. Gevarieerder kun je het in Nederland niet vinden. Gelukkig regende het niet en was de temperatuur goed te belopen.

Wel water, heel veel water. En modder, heel veel modder. En daarmee werd het parkoers technisch lastig. Zeker als je een flink tempo liep, was  er weinig tijd voor de fundamentele keuzes: ga ik linksom, rechtsom of er dwarsdoor heen? Hoe diep zou de plas eigenlijk zijn? Bij een van de erg grote plassen was het verschil: tot de heupen diep in het water (linksom) of droge voeten (rechtsom). Helaas voor vele lopers werd dat pas achteraf duidelijk

Ik kwam zelf vlot binnen. Daarna ging er iets mis met de bewijzering, mogelijk door sabotage. Een gedeelte van lopers verdwaalde en liep als gevolg minder of meer extra kilometers. Dat hoort erbij. De lopers die aan deze evenementen zijn weliswaar goed getraind, maar ook zeer relaxed. Annette en Elmer kwamen met een trotse 34 km binnen.  De schaapskooi was de lang verwachte finish met hete soep.

We trainen veel op de loopband bergop omdat wij ook veel berg- en heuveltrails doen (met name in Ardennen). Deze training werpt ook vruchten af bij een weliswaar min-of-meer vlakke maar zeer intensieve trail als deze, met snel wisselende inspanningen.

Een goede indicator van een mooie loop is de intensiteit van de herinneringen en beelden die in je hoofd blijven zitten. Dat zijn er bij deze loop vele.  Deze trails worden met liefde voor de sport en de natuur georganiseerd. En dat is goed te merken. www.runforestrun.nl.

Mark van Wees

Back To Top