Skip to content

Update overlast Houtwarmtestation van BeGreen

Enkele weken geleden heb ik jullie verteld dat over onze acties naar aanleiding van de rookoverlast. Het mooie initiatief van BeGreen waarbij CO2 neutraal warmte wordt geproduceerd voor Arenapark  heeft de afgelopen tijd nogal wat weerslag gehad op onze baan. BeGreen produceert met verse houtsnippers warmte. Dat doen ze met een Zwitserse ketelinstallatie die, zo efficiënt mogelijk, de vrijgekomen snippers uit het onderhoud aan de natuur verbrandt.
De installatie is nu net 1 jaar in bedrijf en we hebben in deze periode te maken gehad met overlast op onze baan. 

We zijn hier zoals eerder aangegeven over in gesprek gegaan. Vooropgesteld : Onze relatie met BeGreen is goed. De betrokken mensen zijn goed benaderbaar en elke klacht wordt serieus genomen. Namens het bestuur durf ik te stellen dat uit de gesprekken duidelijk is gebleken dat BeGreen de overlast echt betreurt en alles in het werk stelt om het te voorkomen.

Op 5 februari hadden we een bijeenkomst met de Gemeente Hilversum en BeGreen. Als uitkomst zijn er een aantal acties door BeGreen uitgevoerd en is ons gevraagd om in een objectieve waarnemingslijst bij te houden wat er precies en wanneer gebeurt als er een klacht is. Dit hebben we besloten omdat het van belang is dat BeGreen precies weet op welke momenten er waar welke soort overlast is, zodat zij de problemen kunnen analyseren en maatregelen kunnen treffen.  Hiernaast heeft BeGreen nog een aantal ingrepen gedaan om de overlast op te lossen.

Afgelopen vrijdag hebben we een evaluatie gehouden over de periode tussen 5 en 26 februari. Na de aanpassingen van BeGreen zijn er in de eerste week geen klachten geweest. In de tweede week werd BeGreen geconfronteerd met een calamiteit in de aanvoer van de houtsnippers. Hierdoor zijn de ketels uitgegaan en doordat de ventilatoren van de schoorstenen aan moesten blijven ontstond er geur emissie zoals bij een uitbrandende open haard. Ook moesten de ketels weer opwarmen om tot een goede verbranding te komen. Als de ketel optimaal verbrandt stoot deze mooie witte pluimen uit en dan is er ook geen sprake van geur emissie. Deze pluim is dan geen rook maar condens net zoals bij jouw en mijn eigen gasketel thuis die goed te zien is als de buitenlucht koud is.
Ook de wind speelt een rol bij de overlast. Bij de veel voorkomende zuidwestenwind kan de pluim niet door de eerste luchtlaag komen en duwt de wind de pluim naar beneden. Precies bij ons op de baan. Dit wordt ook nog eens versterkt door een valwind die ontstaat door de trechterwerking van de bebouwing om onze baan heen. BeGreen doet er alles aan om de inzet van de verschillende ketels die in het station staan zo af te stemmen dat mogelijke overlast wordt voorkomen. Daarnaast heeft het bedrijf de kwaliteit van de biomassa aangepast waardoor de condens pluim lichter wordt en meet men continu de emissies.

Er zijn nog een aantal acties afgesproken : BeGreen gaat de komende weken – met inachtneming van de regels en zonder onze trainingen te verstoren –  een aantal dagen per week telkens één van hun eigen mensen op de baan laten sporten om zelf te ervaren wat er gebeurt bij overlast. Daarnaast wordt er met de Zwitserse fabrikant gekeken naar een oplossing voor de valwind.

Ik denk dat we een aantal goede stappen hebben gezet. Zelf blijven we de komende tijd ook goed bijhouden en signaleren we aan Begreen indien en wanneer er overlast is. De trainers helpen ons hierbij.

We houden jullie op de hoogte over de ontwikkelingen.

Warme groet, Paul Maas

Back To Top