Skip to content
Florian Vriezen

Het is weer februari en dat betekent dat de atleten van GAC Hilversum zich weer op mogen maken voor hun Nederlands kampioenschap! Drie weekenden op rij is de atletiektempel van Apeldoorn het strijddecor voor de beste junioren, senioren en masters van Nederland.

Aanstaand weekend (12/13 februari) mogen de meerkampers bij de AB-junioren (tegenwoordig U20 en U18) en senioren bepalen welke atleet de meeste onderdelen beheerst. Tegelijkertijd komen de masters op de individuele nummers en in hun eigen leeftijdsklasse in actie bij het NK masters.

Tickets voor het NK meerkamp en het NK masters kun je hier kopen.

Ook is er een livestream voor de mensen thuis beschikbaar:

NK meerkamp indoor

Voor het NK meerkamp staan Anneloes van Erkelens, Rick van de Meer, Florian Vriezen en Youri Fransen ingeschreven.

Youri mag zich voor het eerst opmaken voor een zevenkamp bij de senioren. In 2019 werd hij bij de A-junioren nog derde, maar het niveau ligt bij de senioren natuurlijk een stuk hoger. Met Rik Taam, Sven Roosen, Lauri Hulleman en Owen Beuckens heeft hij stuk voor stuk sterke tegenstanders. De kunst is om heel te blijven en het einde van de meerkamp te halen. Mocht dat lukken, dan kan hij vlak voor het laatste onderdeel, de 1000 meter, kijken wat zijn kansen zijn op een medaille.

Bij de jongens junioren A vertegenwoordigt Rick van de Meer het blauw-geel. Als eerstejaars A-junior zal hij zich vermoedelijk niet mengen in de strijd om het podium (hij is als 9e van de 16 atleten geplaatst), maar met zijn sterke pr’s op kogelstoten, polsstokhoogspringen en de 1000 meter is de bovenste helft wel degelijk haalbaar. Over het algemeen presteert Rick ook goed op toernooien, dus nieuwe persoonlijke records zijn niet uitgesloten.

Bij de jongens junioren B zien we Florian Vriezen terug. Het afgelopen jaar viel hij vooral op door bij het polsstokhoogspringen het Nederlands record bij de C-junioren op zijn naam te zetten (4m52). Op dit onderdeel zal hij ook het verschil gaan maken met zijn tegenstanders. Maar noem hem geen polsstokhoogspringer, hij is een meerkamper en kan op alle onderdelen van de zevenkamp goed uit de voeten. Hij is als 4e geplaatst, maar heeft zijn vizier op het podium gericht. Dit kan een spannende strijd worden.

Anneloes van Erkelens komt in actie bij de meisjes junioren B. Ze is zelf nog C-juniore, dus dat maakt haar deelname extra knap. Het is haar eerste officiele Nederlands kampioenschap en dat zal ze merken ook. Waar de jongens een zevenkamp verspreid over 2 dagen afwerken, zal Anneloes een vijfkamp in 1 dag moeten doen. In 7 uur tijd mag ze een 60m horden lopen, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en afsluiten met de 800 meter. Voor haar geldt dat ze in eerste instantie vooral veel ervaring moet opdoen. Anneloes kennende zal dit niet voldoende zijn, we kunnen er vanuit gaan dat ze haar eigen doelen al gesteld heeft.

Het tijdschema en de uitslagen van het NK meerkamp vind je op atletiek.nu.

NK masters indoor

Bij het laatste NK masters indoor (2020) wonnen onze masters 12 medailles, waarvan 8x goud. Toen bestond de selectie van GAC Hilversum uit 9 atleten. Dit jaar hebben 8 atleten zich ingeschreven. Iets minder deelnemers, dus het zal een uitdaging worden om dezelfde hoeveelheid eremetaal binnen te slepen.

Bij de mannen zien we Richard van Delft, Maurits de Ruiter, Klaas Jan Woudsma en Kees Jagers terug.

Richard (M45) heeft zijn pijlers gericht op de 200 meter. Twee jaar geleden kwam hij tot 26.16 op dit nummer. Een lastig aspect van de 200 meter is het volle bak sprinten in de scherpe bochten. Hier ligt de grootste uitdaging.

Maurits (M55) gaat zich opmaken voor de 800 meter. Op een indoor rondebaan van 200 meter zijn dit 4 rondes. Afgelopen outdoorseizoen kwam hij tot 2:34,14, maar dat was op een 400m rondebaan. Indoor is altijd wat lastiger.

Klaas Jan (M60) laat de rondebaan links liggen en gaat voor de 60 meter sprint. Met zijn tijd van 8.26 is hij de favoriet. Bij de 60m sprint zal veel afhangen van een goede start.

Kees (M75) zal mee doen aan het hoogspringen en polsstokhoogspringen. In deze leeftijdscategorie is de tegenstand beperkt. Bij polsstokhoogspringen, natuurlijk wel een complex onderdeel, is er zelfs helemaal geen tegenstand meer. Dit maakt de prestaties van Kees alleen maar indrukwekkender.

Bij de vrouwen komen Denise van der Linden, Brigitte van de Kamp, Ilona Mulder en Rietje Dijkman in actie.

Voor Denise (V50) is 1 nummer niet genoeg. Zij heeft zich ingeschreven voor de 60 meter, de 60 meter horden en de 200 meter. Op alle 3 de afstanden zal zij, gezien haar pr’s, mee gaan strijden om de medailles.

Brigitte (V60) doet er nog een schepje bovenop. De polsstokhoogspringster/meerkampster neemt deel aan 4 onderdelen. Bij het polsstokhoogspringen, verspringen en hordelopen is ze de favoriet, bij het kogelstoten zal ze ook meedoen om de medailles.

Ilona (V60) beperkt zich tot het kogelstoten. Normaal gesproken traint ze samen met Brigitte, maar nu zal er toch zeker enige rivaliteit zijn. Er zit een meter verschil tussen hun pr’s in het voordeel van Brigitte, maar deze laatste heeft dan al een polsstokwedstrijd er op zitten. Beiden maken in ieder geval ook kans op een medaille.

Rietje (V80) is de nestor van het mastersteam van GAC. Zij loopt, letterlijk, al heel wat jaren mee en niet onverdienstelijk. Ze heeft een flink aantal nationale en internationale records op haar naam staan. Ze blonk voornamelijk uit in het hordelopen, maar beperkt zich dit weekend tot de 60 meter en de 200 meter.

Het chronoloog en de uitslagen van het NK masters vind je op atletiek.nu.

NK junioren & NK senioren

In het weekend van 19 en 20 februari vindt het NK junioren plaats. Het laatste weekend van februari (26 en 27 februari) is gereserveerd voor het NK senioren. Een uitgebreide voorbeschouwing volgt later.

Niels Alofsen

Back To Top