Skip to content

Tijdens het Nederlands kampioenschap junioren indoor in Apeldoorn heeft de GAC maar liefst tien medailles behaald. Vijf gouden, vier zilveren en één bronzen medaille gingen mee terug naar Hilversum. Niet gek, want met vierentwintig deelnemers was het geel blauw van GAC dan ook overduidelijk aanwezig in de Omnisporthal van Apeldoorn.

Springnummers
Florian Vriezen, vorig weekend goed voor de winst bij het NK meerkamp, sprong het hoogste van Nederland bij het polsstokhoogspringen bij de B-junioren (4m20). Achter hem eindigde Senne Gisius met 3m45 op de 9e plaats. Thimo Gisius, C1-junior, verbeterde zijn persoonlijk record van 3m20 naar 3m35 en eindigde daarmee op plek 10.

Yoram Vriezen hield niet alleen de GAC eer, maar ook de familie eer hoog. Net als zijn jongere broer Florian bij de B-junioren, sprong Yoram bij de A-junioren naar het goud bij het polsstokhoogspringen (4m30). Rick van de Meer bleef niet ver achter. Hij verbeterde zijn persoonlijk record van 4m05 naar 4m20. Hiermee had hij dezelfde hoogte als de nummer 3, maar helaas wel met meer foutpogingen. Met een 4e plaats mag hij toch heel tevreden zijn. Zowel Yoram als Florian zullen zich de komende maanden gaan richten op het behalen van de limiet voor een internationaal toernooi. Op zowel de meerkamp als het polsstokhoogspringen maken ze kans op uitzending.

Myrte van der Schoot (MJA) wist als enige atlete de 6 meter grens te slechten bij het verspringen. Met 6m07 bleef ze zelfs maar 13 centimeter verwijderd van de limiet voor het WK onder 20. In haar kielzog kwam clubgenote Sarah van Tuijl tot 5m87. Dit leverde haar een bronzen medaille op. Beide atletes zien we volgend weekend terug bij het NK senioren.

Bij de meisjes B kwamen C-junioren Renske van der Maas en Anneloes van Erkelens in actie. Anneloes liet mooie sprongen zien, maar deze waren helaas ongeldig. Haar 5m16 was goed voor plek 11. Renske verbeterde wel haar persoonlijk record naar 5m24 en bereikte hiermee zelfs de finale (8e plaats).

Anneloes kwam ook in actie bij het hoogspringen. Na achtereenvolgens de lat te passeren op 1m51 en 1m56, bleek de lat op 1m61 net iets te hoog te liggen. Zij eindigde met deze prestatie op de 12e plaats. Ivar Pijnenburg had zich ook aangemeld voor het hoogspringen. Goede sprongen op 1m71, 1m76 en 1m81 gaven het vertrouwen dat een nieuw persoonlijk record van 1m86 haalbaar was. Helaas kwam het er dit weekend net niet uit. Hij zal met plezier uit kijken naar het outdoorseizoen.

Hordelopen
Florian Vriezen zagen we wederom terug bij de 60m horden. In de series zette hij een verrassend snelle tijd neer van 8.15 seconden. In de finale raakte hij helaas de tweede horde en moest hij genoegen nemen met 8.26 seconden. Dit bleek genoeg te zijn voor een zilveren medaille. Ook was hij hiermee de snelste B1-junior, waarmee hij volgend jaar een serieuze kandidaat is voor het goud.

Middelange afstand
Lukas Renaud kwam namens GAC bij de A-junioren uit op 800 meter. Vorig jaar werd hij outdoor bij de B-junioren nog vierde en miste hij op een halve seconde na de bronzen medaille. Nu werd hij 2e in zijn serie met een tijd van 2:00.26. De 10e tijd en daarmee helaas net niet in de finale.

Jente Faber (A-junior) stond ingeschreven op de 1500 meter. In zijn serie zette hij een tijd neer van 4:18.38. Hiermee bleef hij een paar seconden verwijderd van zijn persoonlijk record, maar dat was dan ook een tijd die buiten werd gelopen. Zijn prestatie bleek na 2 series goed voor de 13e plaats.

Op de langste loopafstand, de 3000 meter, had Jippe van Drogenbroek zich geplaatst met een tijd van 9:43.67. Dit betekende dat hij 15 rondjes moest lopen op de 200m korte rondebaan. Bleek geen enkel probleem. Sterker nog, hij liep zelfs een nieuw persoonlijk record van 9:37.25 en finishte hiermee op de 7e plaats.

Sprint
Op de 400m (meisjes A) soleerde Myrte van der Schoot, zoals we ondertussen van haar gewend zijn, onbedreigd naar het goud (55.15 seconden). Net als bij het verspringen kan zij zich ook op dit onderdeel kwalificeren voor het WK onder 20. Hier is een tijd van 53.70 seconden voor nodig. Bij de meisjes B zagen de toeschouwers Shantell Kwofie het tweede goud op de 400 meter voor GAC winnen in een tijd van 56.61 seconden. Lois Doornheim liep in de series een tijd van 65.42 seconden (17e plaats). Lianne Wuring kwam met 67.08 secondentot een 21e plaats.

Bij de jongens A-junioren deed Laurens Jordense een poging om in de finale te komen. Dit lukte niet, met 50.93 seconden moest hij genoegen nemen met de 7e plaats. Het clubrecord op de 400m indoor is 50.5 (omgerekend 50.64 elektronisch) en stamt uit 1972 van Bert Kolman. Bij het NK studenten op 12 maart zal hij een nieuwe poging ondernemen om dit clubrecord uit de boeken te krijgen. Bij de jongens B kwamen Kealan Steba en Youri van der Linden in actie. Beiden nog C1-junior en zij konden dit NK vooral zien als leerproces. Hier waren ze het niet helemaal mee eens, want ze kwamen allebei tot een dik nieuw persoonlijk record. Kealan haalde 5 seconden van zijn pr af en kwam tot 56.77 seconden. Youri dook eveneens onder de minuut en verbeterde zijn persoonlijk record met bijna 7 seconden (59.60 seconden).

Jari van de Voorn, B-junior, werd vooraf gezien als een outsider voor de medailles bij de 60 meter. In de series verbeterde hij zijn pr al van 7.29 seconden naar 7.20 seconden. Hiermee verbeterde hij het clubrecord van Bob Steinvoort uit 1971.  In de finale steeg hij boven zichzelf uit en sprintte hij als 2e van Nederland over de finish in een nieuw persoonlijk- en clubrecord van 7.15 seconden. Hij kreeg het zilver om gehangen. Alsof dit nog niet genoeg was, kwalificeerde hij zich een dag een later ook op de 200m voor de finale. Vanuit baan 5 knalde hij volle bak door de krappe bochten en vechtend tegen de vermoeidheid handhaafde hij op het laatste zware stuk ook de 2e plaats (23.04 seconden).

Op de 200m sprint zagen we verder bij de jongens B Marijn Walstra (25.90 seconden) en Kealan Steba (26.01 seconden) in actie. Op de 60 meter sprint (meisjes B) stonden verder Renske van der Maas, Elisha Kwofie en Anneloes van Erkelens aan de start. Laatsgenoemde werd helaas gediskwalificeerd doordat ze te vroeg bewoog in het startblok, welk geregistreerd werd door de automatische startdetectie. Elisha kwam met 8.48 seconden bijna tot een persoonlijk record. Renske liep een nieuw pr (8.29 seconden) en kwalificeerde zich voor de halve finale. In deze halve finale werd ze 19e met wederom een nieuw pr van 8.26 seconden. Bij de A-junioren kreeg Micha Groen het voor elkaar om zich met een persoonlijk record (7.47 seconden) voor de halve finale te plaatsen. In deze halve finale werd hij 15e met wederom een verbetering naar nu 7.44 seconden.

Werpen
Bas Nolsen verdedigde het blauw geel van GAC bij het kogelstoten voor de jongens B. In zijn tweede stoot voegde hij meer dan een meter toe aan zijn persoonlijk record (15m33 => 16m48). Alsof dat nog niet genoeg was, legde hij de kogel in zijn derde poging op 17m14. Dit bracht hem naar de eerste plek. Met 16m81 in zijn vijfde poging liet hij vervolgens zien dat de 17m14 geen uitzondering was. Helaas voor hem stootte Yannick Rolvink in zijn laatste poging verder (17m62) en moest Bas genoegen nemen met het zilver. Hij kan hier, gezien de stap die hij dit weekend heeft gemaakt, niet anders dan heel tevreden mee zijn.

Bij de A-junioren stond Micha Groen klaar voor het kogelstoten. Met 3 stoten boven de 13 meter (beste 13m49), zette hij een prima serie neer. Dit leverde hem de achtste plaats op.

Shantell Kwofie combineerde de 400 meter met het kogelstoten. Met een 12e plaats kon ze met de kogel niet mee doen om het eremetaal, maar haar coach heeft er vertrouwen in dat ze outdoor weer grote stappen kan maken op dit nummer.

Aankomend weekend vindt het NK senioren plaats. Behalve Myrte en Sarah, zien we ook Sanne Eekel bij het polsstokhoogspringen weer terug op het hoogste nationale niveau. Vorig jaar werd zij derde van Nederland.