Skip to content

Een teek is een parasiet die hoort tot de spinachtigen. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen en kunnen daarmee een behoorlijke verstoorder van onze gezondheid zijn.

Vooral als je in de natuur komt, zoals tijdens het hardlopen, sportief Wandelen of Nordiccen.
Teken zijn er het hele jaar door, maar vooral in de periode van maart tot en met oktober zijn ze actief en dat is nu net de periode waarin wij vaak in korte broek en met blote armen onze sport in de natuur willen beoefenen.

Ik ken al heel wat lopers die hiervoor aan de antibiotica moesten en ik ken ook iemand die hierdoor de ziekte van Lyme heeft gekregen. Hij heeft daar meer dan 3 jaar last van gehad, dat is geen pretje.
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.

Op de website www.thuisarts.nl  kun je alle informatie over teken, de beet en de ziekte van Lyme vinden, ik adviseer dan ook alle lopers die informatie te lezen.

WAT KUNNEN WE ZELF DOEN?

1. Controleren en verwijderen
Controleer na een training je lichaam en je kleding op teken. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heb je een teek? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

2. Verwijderen
Tegenwoordig zijn er allerlei eenvoudige hulpmiddelen om de teek snel te verwijderen, deze middelen werken over het algemeen beter dan de oorspronkelijke tekentang
Ik heb zelf de Safecard of Tekenkaart gekocht bij mijn apotheker. Dit is een kaart die net zo groot als een bankpas is en die kan je dus eenvoudig meenemen. Zie ook www.tekenkaart.nl
Daarnaast schijnt ook Tekenverwijderaar Tick Away heel goed te werken, ook die kun je kopen bij apothekers, drogisten en Beversport.

3. Beschermen en voorkomen
Volgens thuisarts.nl, kun je de onbedekte huid insmeren met een middel dat DEET bevat, lees hiervoor eerst  www.thuisarts.nl. Ook die middelen zijn verkrijgbaar bij o.a. apotheken en drogisten.

Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als je één van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:
• Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
• Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
• Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.
• Onderschat het niet en ga dan ook tijdig naar de huisarts

Bert List

Back To Top