Skip to content

Hilversumse atleet had meer verwacht van WK tienkamp U20 

Yoram Vriezen: "Ik had er wel wat meer van verwacht.”

Yoram Vriezen: “Ik had er wel wat meer van verwacht.”  

Yoram Vriezen, atleet bij de Gooise Atletiekvereniging (GAC), is al enige tijd terug van de wereldkampioenschappen atletiek U20 in het Colombiaanse Cali. In een sterk deelnemersveld van 27 atleten eindigde de 19-jarige Hilversummer op de tienkamp met 7404 punten op de tiende plaats.

De wereldtitel op deze discipline ging naar de Nederlander Gabriël Emmanuel uit Den Haag met een score van 7860. De Zweed Thelander werd met 7770 punten tweede. “Mijn eindresultaat viel iets tegen. Ik had er wel wat meer van verwacht”, zegt Vriezen na zijn terugkeer uit Zuid-Amerika. De Hilversummer concludeert dat het niveau erg hoog lag. “Het was voor mij mijn eerste WK U20 en het werd wel een schitterende en vette ervaring. Ik heb er hard voor getraind en naar toegeleefd nadat ik me voor dit WK had gekwalificeerd.”‘Het kan zijn dat de omstandigheden een rol hebben gespeeld’

Zoals de einduitslag aangeeft was de 19-jarige Vriezen op het WK een stabiele middenmoter. Zijn beste score op het WK was een negende plaats op de 100 meter en bij het polsstokhoogspringen. De Hilversumse atleet vervolgt: “Voor mijn gevoel heb ik de beste resultaten behaald bij het kogelstoten en de 1500 meter. Op beide onderdelen heb ik mij PR verbeterd. Het hoogspringen viel tegen en ook het polsstokhoogspringen. Met de polsstok heb ik al 4,83 meter gesprongen en dan is 4,20 op een wereldkampioenschap aan de magere kant. Het kan zijn dat de omstandigheden een rol hebben gespeeld. Het was erg warm in Colombia.”

Vriezen weet dat er nog veel trainingsarbeid in het verschiet ligt om op de ranglijst te stijgen. In deze leeftijdscategorie U20 komen in het huidige atletiekseizoen atleten uit die zijn geboren in 2003 en 2004. De tienkamp is één van zwaarste- en ook lastigste disciplines in de atletiek. De deelnemers moeten in twee dagen tien zeer gevarieerde onderdelen afwerken. In volgorde zijn dat: 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter, 110 meter horden, discuswerpen . polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500 meter.

Slijtageslag

Vooral het laatste onderdeel van de tweedaagse krachtmeting, de 1500 meter, is voor veel atleten een slijtageslag. In de tienkamp worden de resultaten per onderdeel, niet de rangschikking maar de gelopen tijd of afgelegde meters, middels een rekensysteem omgezet in punten. Wie na tien onderdelen de meeste punten heeft, is de winnaar van het toernooi.

Yoram Vriezen moet gezien zijn geboortejaar volgend jaar overstappen naar de senioren. “Dit was dus mijn eerste en laatste WK U20. Vorig jaar is het niet georganiseerd. Bij de Europese bond is er nog wel een tussencategorie, het EK U 23. Dat is volgend jaar zomer in Finland en dat is mijn volgend grote doel”

Back To Top