Skip to content
  • Blog

Als ik -ja sorry, ik geef het toe: te laat!- de GAC kantine binnen sluip, is de Algemene Leden Vergadering al een half uurtje bezig. Maar ik had een mooi excuus, een jarige echtgenote.

Voorzitter Eric Bouwmeester moet alle grote atletiekprestaties van het afgelopen jaar memoreren. Er zijn jaren geweest dat de voorzitter zoiets in een paar minuten kon afwerken, want we waren toch vooral een recreatieclub: Nederlandse kampioenen waren schaars. Nee dan 2012! Er worden op deze avond vele tientallen clubleden in het zonnetje gezet en Eric raakt maar niet klaar met het uitdelen van pluimen en lintjes.

Ik val daar dus middenin en verbaas me dat er zo weinig geflitst wordt. Natuurlijk zijn er ouders die hun kinderen met de camera van een mobieltje vereeuwigen. Maar op dit moment, als bijna alle supertalenten van GAC bijeen staan zou er zo'n mooie groepsfoto gemaakt kunnen worden.

Een week geleden sprak ik met onze nieuwe clubarchivaris, de opvolger van Piet de Gruijl. Deze volgende Piet (heeft overigens geen enkel verband met de Sinterklaastijd) heet Groeneveld. Piet 2 vertelt me dat wij een heel bijzonder archief hebben, vrijwel compleet vanaf 1927. Hij toont me honderden zwartwit foto's uit onze oertijd. In die jaren dertig en veertig maakte de gemiddelde Nederlander maar een tiental foto's per jaar en toch zijn er vele in dat archief terecht gekomen. In 2012 is alles anders:  we maken soms honderden foto's per maand. Toch worden belangrijke gebeurtenissen nu soms onderbelicht. Omdat iedereen foto's maakt in onwaarschijnlijke aantallen denkt niemand er aan om ze af te drukken en aan het archief toe te voegen.

Krantenknipsels uit Gooi- en Eemlander of -Bode zijn tot 2005 netjes geknipt en verzameld, maar ook dat is voorbij. Iedereen is nu online nietwaar?

De GAC-archivaris van 2034, ik gok dat het Piet 5 zal zijn, zal waarschijnlijk ontdekken dat er heel veel geschiedenis verloren is gegaan. Allemaal foto's die wel zijn gemaakt, maar op die mobieltjes. Er is geen GAC-schoenendoos meer.  Wie wil volgend jaar hoffotograaf zijn? Dan komt er hopelijk een betere plaat dan dat ene kiekje dat ik er van maakte (de eerste junioren-met-beker renden al weer weg).

Joost Huijsing

Back To Top