Skip to content
  • Blog

Dat was schrikken. Een hoax die verspreid wordt door GAC. Wat een hoax is komt later in dit blog aan bod. Nu eerst iets ernstigs.

Op GAC-Facebook verscheen vrijdag 15 maart een verhaal over teken*. Dat er een fantastische nieuwe methode bestaat om de rotbeestjes te verwijderen. Met vloeibare zeep!

Lieve sportvrienden, geloven jullie echt alles wat er op internet wordt geschreven? Niet doen, want er wordt nog steeds veel onzin verteld. Het ergste is nu dat het teken-sprookje op een facebook-pagina van GAC terecht kwam. Mogelijk denken mensen daardoor dat het betrouwbare informatie betreft. Nou: dat is niet zo. Degeen die er als GAC-facebook-beheerder naar door linkt begeeft zich op glad ijs. IJs waar je bovendien gemakkelijk doorheen kan zakken.

Het sprookje dat je teken heel makkelijk en snel kan kwijtraken door er vloeibare zeep op te smeren zwerft al een paar jaar rond over internet. Aanvankelijk vooral in het Engels. Nu is er een Nederlandse goedgelovige weer ingetrapt, de man heet Patrick Dokter – whatsinaname….

In het sprookje van Dokter is het een 'verpleegster' -later schrijft D. over 'Schoolverpleegster'- die deze superontdekking heeft gedaan. Het advies van Dokter en Schoolverpleegster is niet alleen onzinnig, maar ook gevaarlijk. Teken die je insmeert met stoffen waar ze niet van houden (zeep, alcohol, benzine, appelstroop, bessensap, sportdrank, karnemelk, motorolie, wc-eend…) reageert door zijn maaginhoud uit te kotsen. Omdat het rotbeestje dan nog met zijn kaken in je huid vastzit, braakt 'ie in jouw lichaam. Dan komen niet alleen de maagsappen in je bloed terecht, maar ook de Lyme-bacterie waar we juist (en terecht) bang voor zijn.

Wie de methode Dokter/Schoolverpleegster volgt loopt extra risico om besmet te raken met een van de vervelendste ziektes waar hardlopers en natuurliefhebbers kans op maken. Doe het dus niet. Ik houd niet van uitroeptekens in teksten, maar krijg nu een onbedwingbare behoefte om die toets linksboven op het toetsenbord te gebruiken….

Een hoax, lieve lezertjes, is een verhaaltje dat zo mooi klinkt dat veel mensen er in trappen. Ze willen anderen gauw van hun ontdekking deelgenoot maken en verspreiden het sprookje waar ze maar kunnen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig internet en hoera! daar zijn de sociale media. Via facebook kan je dat verhaal wat haast te mooi is om waar te zijn aan duizenden anderen doorgeven. Leve de vooruitgang. De hoax is geboren want al gauw trappen er nog meer mensen in, er zijn veel goedgelovigen op aarde. Geloof niet alles wat op internet staat en trap niet in elke mooi opgetuigde valkuil.

Meestal kunnen de 'Broodjes Aap' niet zoveel kwaad. Meestal maken de verspreiders van sprookjes alleen zichzelf een beetje belachelijk. Maar soms doen ze meer kwaad. Zoals in dit geval. Of wil iemand het op zijn of haar geweten hebben dat een ander GAC lid de ziekte van Lyme krijgt? Ja, ik ben nu een keer echt kwaad, dat heb je goed gelezen.

Vergeet alsjeblieft het vloeibare zeep sprookje. Kijk goed uit, want het teken hoogseizoen nadert. Controleer je eigen lichaam en dat van je kinderen op teken als je buiten bent geweest. Onder de douche na het sporten ben je toch lekker bloot en zijn alle lichaamsdelen goed zichtbaar. Zie je een teek: verwijder hem zo snel mogelijk met pincet of speciale tekentang. De vloeibare zeep kan je heel goed gebruiken tijdens die douchebeurt.

Joost Huijsing

* (Een paar uur na de publicatie van dit blog is op Facebook het Tekenverhaal verwijderd, maar omdat op internet iets nooit echt weg is, maar elders voortwoekert laat ik dit blog gewoon staan)

Back To Top