Skip to content
  • Blog

De zomer is voorbij. Het wordt weer koud, nat en winderig. Waar je in het voorjaar aarzelde om een korte broek aan te trekken, wil je er nu geen afscheid van nemen. Op zaterdagochtend start je koud en wordt het gaandeweg beter. Op dinsdagavond begint het nog lekker, maar kan het snel afkoelen. Met een beetje geluk heb je bovendien een gevarieerde training, waar hollen en stilstaan elkaar afwisselen. In de zomer geeft zweten een lekker – ik heb flink gewerkt – gevoel, in de winter voelt zweet al snel klef, klam en koud. Hoe kun je je daar in Jupiters naam op kleden?

Het antwoord lijkt niet simpel. Het hangt om te beginnen van de aard van de training af. Als je tijdens de training echt stil komt te staan, moet je je daar op kleden. Dat betekent al snel dat je je benen moet bedekken. Veel stilstand is echter vermijdbaar. Soms lijkt een warming-up meer op een cooling-down. Je ziet nog steeds mensen op een tochtig hoekje rekoefeningen doen. Om nog maar te zwijgen over goedbedoelde monologen van trainers. Van een warming-up moet je warm worden. Bij een intervaltraining wisselen inspanning en rust elkaar ook af. De rust kan echter actief genoeg zijn om niet af te koelen. Dat hoeft geen hardlopen te zijn. Stevig wandelen houdt je ook prima warm.

Als je alleen loopt, moet je ook voorzichtiger zijn dan in een groep. Mocht je in een groep door een ongelukje of simpele vermoeidheid jezelf niet meer warm kunnen bewegen, dan is er altijd wel iemand die een kledingstuk kan afstaan. Als je alleen loopt, moet je altijd voldoende kleding bij je hebben. Maar waarom zou je bij een training in koude omstandigheden niet altijd aan de veilige warme kant gaan zitten? In de zomer had je op een warme dag ook geen koelvest aan. Je mag het in de winter best eens warm hebben. Het koude winterzweet treedt ook juist op als je te weinig aan hebt. Draag op je bovenlichaam altijd twee lagen (met een onderste laag die het vocht naar buiten afgeeft). De dikte van de lagen kun je aanpassen aan de temperatuur. Bij nat en winderig weer trek je ook een water- en windwerend jackje aan.

En, zodra de R in de maand is, bedek je de benen (kunnen ze weer gezond wit worden). Je mag het tijdens een training nooit koud hebben.

Siebe Turksma

Back To Top