Skip to content
  • Blog

We weten het allemaal: schoenen zijn je belangrijkste hardloopattributen. We hebben allemaal geleerd dat we niet moeten beknibbelen op schoenen. Gek genoeg is er heel weinig serieus onderzoek naar hardloopschoenen gedaan. We weten eigenlijk verrassend weinig over ons belangrijkste attribuut.
Moeten schoenen de beweging sturen? Hoeveel schokdemping moeten schoenen hebben? Brengt de schokdemping van de schoen je natuurlijke schokdemping om zeep? Maken schoenen je voeten lui? Waarom hebben we in hardloopschoenen een dikkere zool bij de hiel dan bij de voorvoet?

Er zijn mensen die op al deze vragen antwoorden hebben. Ik vandaag niet.
Wat ik wel weet, is dat je voeten veel belangrijker zijn dan je schoenen. En hoewel Amerikanen hun schoenen ook wel trainers noemen, kun je schoenen niet trainen, maar voeten wel. En wat ik niet weet, maar wel denk, is dat te ‘goed’ schoeisel de voeten de mogelijkheid ontneemt om hun werk goed te doen. En als je voeten niet kunnen werken (trainen) worden ze er niet beter op. Er is ook wat indirect bewijs voor mijn stelling. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft iets laten zien wat sommigen al lang verkondigen: meerdere, verschillende paren schoenen gebruiken, geeft minder blessures. Door verschillende schoenen te gebruiken, worden de voeten gevarieerder belast.

Je voet-schoencombinatie is niet alleen van belang voor je voeten, maar ook voor je knieën, heup en rug. Je schoenen zijn daarbij een zielloos plakwerk van stukken kunststof, terwijl je voeten een stel actieve, goed afgeregelde, flexibele, zich aan alle omstandigheden aanpassende wondersloffen zijn. Tenminste zolang je ze maar traint. En dat doen we te weinig.

Goed getrainde voeten maken je minder afhankelijk van de steun en de schokdemping van je schoenen en daar kun je je voordeel mee doen. Je kunt je wedstrijden en tenminste een deel van je trainingen op lichtere schoenen gaan doen. 100 gram minder gewicht per schoen, kost je 1% minder energie bij het hardlopen. Lichte wedstrijdschoenen schelen tientallen seconden op een 10 kilometer. Moeten je voeten het wel aankunnen.
Een paar simpele tips voor betere voeten:

– Trek thuis je schoenen uit.
– Trek lichte schoenen aan als je gaat wandelen (stevige stappers maken je voeten lui).
– Vraag je trainer om ook/meer voetoefeningen te doen.
– Draag meerdere verschillende paren schoenen door elkaar.
– Doe voorzichtig af en toe een korte training op licht schoeisel.
– Loop (eerst wandelen) af en toe een stukje hoog op je voorvoeten.
– Zoek af en toe een lekker stuk mul zand op.
– Meer tips, lees het boekje: “Lichtvoetig hardlopen” (turksma/splinter), 12,50 uitgever Becht (Gottmer). Online te bestellen.

Siebe Turksma

Back To Top