Skip to content
  • Blog

Ik erger me aan mensen die tijdens een wedstrijd met oortjes in lopen. Dat je tijdens een individuele training wat verstrooiing zoekt in de vorm van lekkere muziek, daar kan ik inkomen. Maar tijdens een wedstrijd? Mijn puriteinse geest zegt dat je tijdens een wedstrijd geen verstrooiing moet zoeken, maar op zoek moet zijn naar ‘flow’. Flow is (moeiteloze) concentratie. In mijn beeld is concentratie niet verenigbaar met het luisteren naar Andre Hazes (om maar een voorbeeld te noemen).

Ik zou het hier echter wel eens bij het verkeerde eind kunnen hebben. Er is niet vreselijk veel onderzoek naar het gebruik van muziek bij het lopen (of fietsen) gedaan, maar het weinige onderzoek wijst in de richting van een drieledig positief effect van het gebruik van muziek tijdens het lopen.
De effecten zijn klein, maar het lijkt erop dat muziek met het juiste tempo het lopen efficiënter kan maken. Een ‘beat’ kan het loopritme (pasfrequentie) afdwingen. Vrijwel iedereen wil in de pas lopen met de muziek en de pasfrequentie heeft invloed op de economie van het lopen.

Een tweede positieve effect is dat de muziekgebruiker in een actievere ‘zijnstoestand’  belandt en dat bovendien zijn stemming beter wordt met muziek.
Als laatste ervaart de muziekgebruiker minder vermoeidheid. En dat is prettig.
Nogmaals: de effecten zijn klein, maar de iPod staat niet op de dopinglijst.
Voor verbeterde loopeconomie, moet het tempo van de muziek wel precies passen bij een efficiënte (individuele) pasfrequentie. En wat is jouw ideale loopritme? Eigenlijk moet je dit in het laboratorium bepalen. Maar waarschijnlijk kun je ook proefondervindelijk wel vaststellen wat voor jou gunstig is.

Om het gunstig te laten voelen is geen synchrone – aan de pasfrequentie aangepaste – muziek nodig. Met muziek van een willekeurig tempo wordt je humeur al beter en voelt het al minder zwaar. En dat is fijn, want het is best lastig om geschikte synchrone muziek te vinden (een beetje speurwerk op het internet brengt je wel een stukje op pad en er is open source software (bijvoorbeeld Audacity) waarmee je het tempo kunt aanpassen).

Toch nog een waarschuwing en een moraliserende opmerking. Met muziek in je oren loop je het risico aanstormend gevaar niet te horen. Gebruik daarom koptelefoons die omgevingsgeluid doorlaten en zet je muziek niet te hard. En, hoe inspirerend muziek ook kan zijn, het is minstens zo geweldig om met al je zintuigen op te gaan in je omgeving.

Back To Top