Skip to content
  • Blog

Vandaag wil ik een ode brengen aan een man die zijn fout toegaf. Maar laat ik bij het begin beginnen.

Hardlopers roemen de marathon in Rotterdam, want op die dag (dit jaar op 13 april, komende zondag) is de hele stad in de ban van het rennen. Het publiek staat rijen dik en het enthousiasme is groot.

Nee, dan Amsterdam. Als daar de marathon wordt gehouden zijn er ongeveer even veel deelnemers, maar de stad ademt geen atletiek. Er zijn minder toeschouwers en het aantal Mokummers dat de afzettingen negeert en pal voor de renners over wil steken is groot. Fietsers zijn helemaal berucht, want die geloven echt dat de weg van hullie is.

Ook in Hilversum krijgen tijdens de CityRun de parcours-wachten en verkeersbegeleiders het soms zwaar voor de kiezen. Er zijn altijd mensen die vinden dat de afzettingen er niet voor hen zijn. Zo is er vast op zondag ook een vrijwilliger heel kwaad geworden op de kruising Ruitersweg-Neuweg, toen er een wielrenner overstak. Maar wacht even met die kwaadheid, want de wielrenner in kwestie heeft contact met ons opgenomen. Ik ga nu ruim uit zijn mailtje citeren.

"Mijn naam is Aart Keijer en ik ben lid van GWC De Adelaar. Zondag heb ik een stukje gefietst en bij terugkomst in Hilversum wilde ik vanaf de Neuweg de Ruitersweg inrijden. Het kuispunt het was keurig afgezet voor de CityRun en ik wachtte keurig tot er  een voldoende groot gat was om onder het lint door te kruipen en over te steken zonder de hardloopsters te hinderen.
Bleef echter met mijn zadel achter het lint hangen en hinderde daardoor ongewild wel de hardloopsters doordat ik hun weg versperde….stom stom stom van mij !
De vrijwilligster op de hoek uitte (geheel terecht) haar ongenoegen door te zeggen dat ik even had moeten wachten en de reacties van de hardloopsters waren ook niet mals……..
Ben op dat moment niet in discussie gegaan, maar heb alleen een paar keer sorry gezegd en ben snel van het parcours afgegaan.
Achteraf gezien bleek mijn doordachte actie dus totaal ondoordacht te zijn en bied daarom mijn oprechte excuses aan aan de hardloopsters en vrijwilligster.

Wielrenners hebben al een negatief stempel opgedrukt gekregen doordat er allerlei rare fratsen uitgehaald worden (door rood licht fietsen, schreeuwen tegen andere weggebruikers, snelheid niet aanpassen aan het overig verkeer omdat het gemiddelde zogenaamd heilig is, etc, etc.) en met mijn actie bevestig ik dit beeld, terwijl ik juist niet zo ben!

Ik ben voorrijder van zo'n fietsgroep en probeer elke renner juist duidelijk te maken dat ik dit soort acties niet in mijn groep wil hebben vanwege dit negatieve beeld…….en nu doe ik het onbedoeld zelf ! Nogmaals mijn excuses voor de verkeerde inschatting en ik hoop dat u deze aan de vrijwilligster en de hardloopsters door kan geven als u ze kunt traceren."

Was getekend, Aart Keijer

Die vrijwilligster op de hoek bij de Ruitersweg heeft Aart toen het gebeurde natuurlijk wel van zijn fiets willen trekken… figuurlijk natuurlijk hè, want we hebben allemaal geleerd dat we in zo'n geval 'correct' moeten blijven. Maar als ze dit leest zal ze, net als ik, smelten. Want iemand die zijn fout zo ruiterlijk (het was per slot op de hoek van de Ruitersweg!) erkent, die verdient een schouderklop.

Namens alle verkeersregelaars en andere vrijwilligers: Aart, bedankt!

Joost Huijsing

Back To Top