Skip to content
  • Blog

 

Af en toe heb je van die schoenen. Schoenen die perfect zitten. Schoenen waar je de rest van je leven op zou willen lopen. Maar helaas. Schoenen slijten en als je precies dezelfde  weer wilt kopen, blijken ze uit het assortiment te zijn verdwenen. Bummer.

Overbelastingsblessures komen bij lopers veel voor. Studies laten steevast zien dat tussen de 30 en 70% van alle hardlopers één of meer blessures per jaar heeft (vaak overbelastingsblessures). Overbelastingsblessures worden meestal als volgt verklaard: door de zich steeds maar herhalende belasting van het hardlopen ontstaan kleine weefselbeschadigingen. Als je nu voordat deze op zich onschuldige beschadigingen weer hersteld zijn opnieuw dezelfde eentonige belasting aanbrengt, worden de kleine beschadigingen minder klein. En als je ondanks waarschuwingssignalen (pijn, stijfheid) doorgaat met deze zelfde belasting, worden de kleine beschadigingen uiteindelijk een forse blessure. De crux zit ‘m hierbij in de eentonigheid en de herhaling. Monotonie kills. Hoe doorbreek je dit? Variatie natuurlijk!

Variatie kun je onder andere vinden in ondergrond, type training, duur en intensiteit van de training. Variatie kun je ook in de basisdingen zoeken: je schoeisel. Ieder type schoen geeft een andere belasting. Meer demping, minder demping. Stuggere of juist meer flexibele zool. Nieuw of oud. Lopers blijken zich aan te passen aan het type schoen dat ze dragen. Je bewegingspatroon varieert met de schoen. Je kunt je belasting variëren door je schoenen te variëren.

Leuk verhaal, maar krijg je door af te wisselen met schoenen nou ook echt minder blessures. Een interessant onderzoek gepubliceerd in het februari nummer van de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports geeft uitsluitsel. In dit Luxemburgse onderzoek werden van een groep van 264 hardlopers gedurende een periode van 22 weken de hardlooptrainingen, andere sportactiviteiten en schoengebruik geregistreerd. Uit de analyse bleek dat de mensen die regelmatig van schoenen wisselden een zo’n 40% lagere blessurekans hadden dan de lopers die bij voortduring hun ene paar lievelingsschoenen gebruikten.

Het lijkt dus verstandig om zuinig te zijn met je lievelingsschoenen en het dragen af te wisselen met andere schoenen. Variatie, ook in schoenen, loont.

Uit de onderzoeksgegevens kwam nog een andere interessant fenomeen aan het licht. Lopers die ook flink aan andere sporten deden, hadden minder blessures dan de monomane hardlopers. Specialisatie heeft nadelen.

Back To Top