Skip to content
  • Blog

Sporten ontspant. We kennen allemaal dat heerlijke ontspannen loomzware gevoel na een training: Tevreden neerploffen na een rondje Hilversum, lekker nababbelen als je de puntjes op de i hebt gezet van je hoogtesprong of je discusworp, een beetje suf achter een glas bier na tien harde rondjes op de baan. De heerlijke routine van een goed verlopen training.

We hebben de neiging dingen die goed gaan te herhalen. Zo ontstaat er al snel een comfortabele routine in je trainingen. Trainen is de edele kunst van het herhalen. Dit gesterkt door de oude wijsheid dat je een bepaalde complexe beweging zo’n 10.000 uur moet doen voordat ie er goed in zit. Practice makes perfect. Sterker nog er is nog zo’n oude wijsheid en die zegt dat je juist blessures krijgt als je iets anders doet dan normaal. Al met al kiezen veel sporters en hun trainers voor de comfortabele jas van de routine.

Zal ik je eens wat vertellen? Routine roest!

Om scherp te blijven moet je regelmatig dingen doen die je nog niet eerder hebt gedaan. Niet alleen moet het iets nieuws zijn maar ook nog een beetje uitdagend voor brein en benen. Daarbij kun je bijvoorbeeld aan het volgende denken. Neem de eerste drie treden van een trap, nummer ze in gedachten 1,2 en 3. Begin aan de voet van de trap (op 0). Stap dan met je linkervoet op de eerste trede (ik geef dit aan met L1), vervolgens stap je met rechts bij (R1). Ga verder met L2, R2, enzovoort.
Een makkelijk patroontje is: L0 R0 (sta onderaan de trap), L1, R1, L0, R0, L1, R1, L0, R0, enzovoort.
Uitdagender is deze: L0 R0, L1, R1, L2, R2, L2, R1, L1, R0, L0,  R1, L1, R2, L2, R2, L1, R1, L0, R0…. Deze heb je waarschijnlijk nog nooit gedaan… En je zult merken dat het lastig is om vlot uit te voeren.
Een op het eerste gezicht onzinnige bezigheid. Toch blijkt dat het goed voor brein en benen is om dit soort moeilijke dingen te doen. Gelukkig hoef je ze niet in te slijpen totdat ze perfect gaan. Immers: Routine roest en moeilijk doen doet brein en benen goed.

Maar pas ook op. Nieuwe dingen doen brengt ook gevaren met zich. Zomaar even een speer wegsmijten, kan je arm voor weken in een mitella doen verdwijnen.

Siebe Turksma

Back To Top