Skip to content
  • Blog

Sportief wandelen of nordiccen?
Die vraag krijg ik vaak en eerst dacht ik: nordiccen natuurlijk! Je hebt tenslotte stokken om sneller vooruit te komen. Bovendien lopen er bij de clubloopjes altijd veel meer nordiccers voorin dan sportief wandelaars.
Veel nordiccers doen echter ook aan sportief wandelen en dan lopen ze ook voorin.

Zo nu en dan, als de vraag weer opduikt, doen we een testje: we nordiccen zo snel mogelijk rond een blokje van ongeveer één kilometer en klokken de tijd. Na een pauze om weer op adem te komen, wandelen we hetzelfde blokje ook op tijd. En wat blijkt: ervaren nordiccers die ook ervaren wandelaars zijn, lopen vrijwel dezelfde tijd.
Een paar weken later herhalen we de test, maar dan wandelen we eerst en nordiccen we na een even lange pauze als de vorige keer. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer tijd nodig om op gang te komen – ondanks inlopen en warming-up – en andere zijn sneller moe.
Maar ook nu: geen significant verschil. Of toch?
Steeds vroeg ik meteen na de finish of de deelnemers nog in hetzelfde tempo door hadden kunnen wandelen c.q. nordiccen. Steeds was het antwoord na het wandelen; nee!, alleen in een veel lager tempo. En na het nordiccen: jawel, hoor.

Zo'n tien jaar geleden, in de begintijd van het nordiccen, is er wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van nordic walking. Bij sommige onderzoeken is ook gekeken naar het verschil in tempo tussen sportief wandelen en nordic walking. En ook daar kwam uit dat er geen of nauwelijks tempoverschil is. Maar steeds vonden de onderzoekers het heel opvallend dat bij nordic walking het zuurstofgebruik en het aantal verbrande calorieën hoger waren dan bij sportief wandelen, maar dat de gevoelde belasting lager was.

Die testjes liepen steeds over hooguit twee kilometer. Ik vraag me nu af hoe het resultaat uit zou vallen bij een testparcours van bijvoorbeeld tien kilometer. De sportief wandelaars hadden na hun blokje niet in hetzelfde tempo door kunnen lopen, maar de nordiccers wel. Zijn nordiccers dus op langere afstanden wel sneller?
Nieuwe test!

Liene Malsch

Back To Top