Skip to content
  • Blog

Goed nieuws: er is een oplossing voor de controverse tussen de pro’s en contra’s van poort open of poort dicht. Er is een nieuw hek dat open kan. Even een verduidelijking voor de nieuwkomers: we hebben het over de houten poort tussen Clubhuis en Dudoktribune. Jarenlang was deze poort de hoofdingang van GAC. De poort ging dicht toen de baan werd vernieuwd en is niet meer opengegaan omdat de weg voor het clubhuis een doorgaande route werd door de aanleg van de tunnel op de Soesdijkerstraatweg. Nu de tunnel klaar is en de drukte minder is, laait de discussie op: poort open of poort dicht.

Tijdens de afgelopen Algemene ledenvergadering was er ruimte om met elkaar van gedachte te wisselen over de poort. Nu mag je je als Atletiekclub gelukkig prijzen als het grootste discussiepunt een poort is, maar toch. De poort heeft al heel wat emotionele gedachten en woordenwisselingen opgeleverd en scoort hoog op in de top-10 van de meest voorkomende agendapunten. 

Voor Henny Vos – verantwoordelijk voor de portefeuille Beheer –  aanleiding om een korte steekproef te houden onder oude poort-gebruikers en direct betrokkenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Hieronder de argumenten voor en tegen die tijdens de ALV aan de orde kwamen.

Tegen:
•  verkeersveiligheid. is het belangrijkste argument. Grote groepen mensen steken gelijktijdig en vaak zonder uitkijken de weg over.
• Het oversteken van de ringweg is door de toegenomen drukte niet zonder risico.
• In het verleden is gebleken dat vele ouders hun kinderen met de auto voor de poort afleveren en ophalen. Het is een aantrekkelijke stopplaats met grote risico’s door toegenomen verkeersdrukte.
• Tijdens de training bestaat het risico dat de jeugd in en uit rent.

Voor:
• Een belangrijk argument om de poort weer te openen is het ‘clubgevoel’.
• Het contact tussen de trainende atleten, de jeugd en de recreatieve lopers verloopt organisch.
• Het is een fraaie plek om het sportcomplex binnen te komen.
• De doorgang is breder waardoor komende en gaande lopers elkaar niet in de weg zitten.

Conclusie: als de poort weer open zou gaan is permanent toezicht, openen en sluiten  noodzakelijk. Dit legt een grote claim op vrijwilligers, nog los van de verantwoordelijkheidsvraag als er toch iets mis gaat.

Oplossing
Er is een oplossing die misschien de pro’s en contra’s weer bij elkaar kan brengen. Aan de zijkant van het clubhuis (bij de papiercontainer en het elektrahuisje) is een hek dat vanaf de binnenzijde zonder sleutel geopend kan worden. Dit hek is geplaatst om clubhuis en baan bij calamiteiten snel te kunnen ontruimen.
Dit hek kan tijdens de trainingen geopend blijven zodat loopgroepen via dit hek het clubhuis kunnen verlaten en hier ook door naar binnen kunnen. Het clubgevoel kan langs deze weg mogelijk weer versterkt worden. Nog een voordeel: tijdens drukke trainingsdagen blijft de huidige hoofdingang de ingang,  de loopgroepen verlaten de club via het nieuwe hek waardoor botsingen tussen gaande en komende atleten worden vermeden.
Het  pleit er dan wel voor om deze plek een facelift te geven. Om slalommend om een papiercontainer de training te beginnen is voor de langere termijn geen aantrekkelijk vooruitzicht. Als het hek door de loopgroepen gebruikt gaat worden wil Henny Vos serieus gaan kijken of deze routing niet wat aantrekkelijker gemaakt kan worden. Ik weet zeker dat dit onderwerp de komende Bestuursvergadering op de agenda zal staan. Wordt vervolgd.

Carla van Lingen.

Back To Top