Skip to content
Yoram en Florian Vriezen mikken deze zomer op deelname aan een EK meerkamp.
© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden/Jan Warmerdam

Yoram en Florian Vriezen zijn geen onbekenden in de atletiekwereld. De Hilversumse broers, lid van GAC, boetseren al jaren hun sportieve ambities groter en groter, en dat blijft niet onopgemerkt. De geleverde inspanningen leveren dan ook aansprekende resultaten op.

Yoram Vriezen (19), die vooral de meerkamp beoefent, won afgelopen weekend zilver op de 60 meter horden bij de senioren tijdens het Nederlands kampioenschap indoor om Apeldoorn.

Met zijn tijd van 7,87 seconden kwam de tweedejaars student geneeskunde aan de VU in Amsterdam 0,06 seconden tekort voor het goud, dat ging naar Job Geerds. ,,Ik was als vijfde geplaatst, liep een prima eerste deel en kon goed meekomen in het sterke veld. Halverwege kreeg ik kramp in een hamstring, dat kostte tijd. Maar het kan blijkbaar nog harder en mede daarom was ik tevreden met die tweede stek.”

Geen makkie

Voor het komende buitenseizoen heeft de oudste van de twee broers Vriezen, die in 2022 tiende werd op de meerkamp bij het WK onder 20 in Colombia, zich twee grote doelen gesteld. ,,Vorig jaar behaalde ik goud tijdens het NK onder 20 op de meerkamp en bracht mijn persoonlijk record op 7.592 punten. Dit jaar wil ik de 8.000-puntengrens slechten.” De tweede uitdaging is plaatsing voor het EK onder 23, dat in juli in Finland wordt gehouden. ,,Bepaald geen makkie. Ik ben weliswaar senior, maar wel de jongste deelnemer. Er is in Nederland veel concurrentie en de mogelijkheden om plaatsing af te dwingen zijn beperkt. Het wordt flink aanpoten.”

Hij kan zich via wedstrijden in eigen land kwalificeren. ,,Nogmaals, dat wordt lastig. Niet op de horden, dat is één van mijn betere onderdelen. Zwakker zijn het speerwerpen en kogelstoten. Maar ook dat wordt steeds beter en ik heb toch vertrouwen dat het gaat lukken.”

Voldoening

Florian (17), vwo-scholier op het Alberdingk Thijm college in Hilversum, werd drie weken geleden nationaal kampioen indoor onder 18 op de meerkamp. ,,Met 5.416 punten, mijn beste prestatie ooit en een nationaal record. Op vijf van de zeven onderdelen was ik de sterkste. Daar ben ik super trots op.”

Een week later, op het NK ’losse onderdelen’, pakte hij drie medailles. Goud op de 60 meter horden, die in 8,02 seconden werd ’afgeraffeld’. Bij het verspringen leverde 6,64 meter zilver op en de 3,85 meter bij het polsstokhoogspringen was goed voor een bronzen plak. ,,De zege op de horden gaf de meeste voldoening. Die 3,85 met de polsstok was ruim onder mijn PR van 4,52 meter. Maar ja, bij het voorafgaande verspringen raakte ik geblesseerd aan een enkel, dus lekker polsstokhoogspringen was er niet meer bij.”

Inmiddels is de enkel overigens hersteld en wordt er weer voluit getraind.

Hogere hordes

De doelen en verbeterpunten die hij zich voor de naaste toekomst gesteld heeft, vertonen parallellen met die van zijn broer. ,,De meerkamp op het EK onder 20, dat in augustus wordt gehouden in Jeruzalem, is een belangrijk mikpunt.”

Omdat ook hij ouder wordt, moet hij daar dan onder meer zwaardere kogels bij het kogelstoten werpen en over hogere hordes springen. ,,Klopt, inmiddels is dat tijdens trainingen ook aan de orde. Met hogere hordes zit het wel snor, die leveren nauwelijks problemen op.”

Maar de zwaardere kogels ver wegstoten lijkt een lastiger verhaal. ,,Het gaat er bij mij vooral om dat het goed voelt. De komende tijd wil ik met mijn trainers overleggen wat haalbaar is en hoe dat dan vormgegeven wordt.”

In de loop der jaren hebben de broers heel wat prijzen in ontvangst mogen nemen. Bekers, oorkondes, medailles en andere prullaria kregen een plek in het ouderlijk huis in Hilversum waar ze wonen. Op de kamer van Yoram staat een vitrinekast die overvol dreigt te raken. ,,Daar moet ik een oplossing voor vinden.” De medailles die hij op NK’s won, zijn het meest in trek. ,,Daar kijk ik regelmatig naar.”

Florian heeft zijn bekers op een kast geposteerd. ,,De medailles hangen aan een haakje in mijn kledingkast.” Ook bij hem zijn exemplaren die gewonnen werden op nationale kampioenschappen het populairst. ,,Die krijgen regelmatig aandacht.”

Bron: Gooi- en Eemlander

Back To Top