Skip to content

’We zijn een keer op hoge hakken gaan lopen en in sexy jurken. Toen vroegen ze: weten jullie wel hoever het is?’

Mirjam van der Puijl

Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally, bij de Zuiderheide.© Studio Kastermans

HILVERSUM

Een stralende zon, een heide vol met gele brem, en driehonderd sportieve wandelaars van diverse pluimage. Dat waren de ingrediënten van de ’Voetstappenpad Wandelrally’ rond Hilversum deze zondag. Een evenement voor ’serieuze wandelaars’, maar gelachen wordt er genoeg. ,,Als er geen avontuur is, dan maken we het!’’

,,Goeiemorgen!’’ Om kwart voor negen ’s ochtends zijn er al zeker veertig wandelaars de eerste stempelpost, bij de golfbaan, gepasseerd. Het tempo zit er bij de voorhoede goed in. Sinds de officiële start van de Klaverblad Wandelrally van vandaag, om acht uur op het Mediapark, hebben zij al meer dan zes kilometer afgelegd op het Voetstappenpad.

Hoewel het pad elke dag te lopen is, meldden zich zondag toch zo’n driehonderd deelnemers in alle vroegte bij de inschrijving voor de elfde editie van de Wandelrally over het pad met de witte voetstappen. Maar liefst meer dan de helft daarvan loopt de volle 29 kilometer, het hele rondje rondom Hilversum. Sommigen starten éxtra vroeg, vanwege de verwachte warmte. In de stralende zon kan de temperatuur oplopen tot over de vijfentwintig graden.

Het is een gevarieerd gezelschap dat zich meldt voor een stempel in de vroege ochtend. Een boomlange man in wandelkleding, met stevige baard en leren hoed, kauwt tijdens het lopen op een sigaar. ,,Die gaat de hele dag mee.’’ Twee wandelaars lopen de post bijna voorbij. ,,Stempel? Moet dat?’’ Ze wisten niet dat dat gebruikelijk was.

Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally, bij de Zuiderheide.© Studio Kastermans

Daar zijn ook Haarlemmers Carin de Jong en Gerard Kramer. Gerard wandelt deze zomerse zondag in een traditionele kilt. ,,Lekker luchtig.’’ Voor hen is het vandaag ’maar 29 kilometer’. Op hun lijstje: Zandvoort, 38 kilometer. Groesbeek, 40. En binnenkort de Gooise Vierdaagse, elke dag dertig kilometer. En verder gaan ze weer.

Leny Griffioen en Suzan van Beek van de Gooise Atletiek Club (GAC) begroeten iedereen met drop en tomaatjes. Zij bemensen vandaag de eerste stempelpost, in de schaduw van de hoge bomen, en tellen de deelnemers. Normaal gesproken wandelen ze zelf ook graag. Soms Bourgondisch, vertelt Suzan. ,,Dan krijg je een driegangendiner en onderweg consumpties. Alles is geregeld, dat is heel zorgeloos en luxe!’’ En vaak ook: ’Nordiccen’. Wat niet hetzelfde is als Nordic Walking, leggen ze uit. ,,Het is de sportievere variant.’’

Leny Griffioen en Suzan van Beek van de Gooise Atletiek Club bij de stempelpost.© Mediahuis

’Nordic’-trainster Line Malsch (GAC) en Nordiccer Lisette Doeven doen het voor. ,,Je gebruikt de stokken om je af te zetten. Als je het technisch goed doet, loop je ook een hoger tempo.’’ Hoe snel? ,,De snelste groep loopt zeven kilometer per uur – gemiddeld. We hebben de City Run gelopen, daar haalden we de honderd langzaamste hardlopers in!’’

Avontuur

Opgezet door de Lions Club, is de Wandelrally uitgegroeid tot een evenement voor ’serieuze wandelaars’. Vanwege de langste afstand, zegt Angela Smeink van GAC bij de start/finish in het VPRO-gebouw. ,,De hele ronde Hilversum deden ze de eerste jaren niet.’’ Deze zondag kunnen de lopers ook kiezen voor een kortere afstand: vanaf of tot aan station Hollandsche Rading, of een tien kilometer. De oudste deelnemer, een vrouw van 89 jaar oud, kiest dit jaar voor de tien. Met enige tegenzin, zegt Angela Smeink. ,,Ze heeft al dertig of veertig keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen.’’ En dan loopt vandaag ook mee de man die het Voetstappenpad al zeventig keer heeft afgemaakt. Gekleed in driedelig pak, mét stropdas.

Klimaatactivist Trees Lammers. .© Mediahuis

Hilversumse Trees Lammers combineert vandaag het aangename met het nuttige: zij loopt voor het klimaat. Getooid in een shirt met ’Fossil Fool’ op de voorkant en met talloze buttons van klimaatgroep Extinction Rebellion, is zij duidelijk herkenbaar als klimaatactivist. ,,We kunnen niet zo doorgaan met de fossiele industrie. Het kan gewoon niet.’’ Vorig jaar liep ze in een actie van Hilversum naar Den Haag. ,,Ik wandel heel graag, maar ik heb daar met al het actievoeren minder tijd voor.’’ Dus doet ze het vandaag allebei.

In opperbeste stemming dient een nieuwe groep zich aan bij de stempelpost. Met enige trots laat Agatha van Ekeren haar speldjes zien. Tien stuks, voor elke keer dat ze heeft meegelopen. ,,De eerste keer in de stromende regen. Toen had ik mijn hond meegenomen, maar die vond dat helemaal niet leuk.’’

Agata van Ekeren laat haar tien speldjes zien.© Mediahuis

,,We hebben ook avonturen gehad!’’ zegt vriendin Bo Ploeger. Welke?,,We zijn een keer verdwaald!’’ Hard gelach. ,,We hebben een keer prosecco meegenomen en opgedronken. Dat was geen goed idee, toen kregen we zware benen. En we zijn een keer op hoge hakken gekomen en in sexy jurken. Toen vroegen ze: weten jullie wel hoever het is? Halverwege hebben we ons stiekem omgekleed. We wilden elk jaar iets verrassends doen, maar nu zijn de ideeën op. Weet jij misschien nog iets? Als er geen avontuur is dan maken we het!’’

Dan verzamelt de groep zich weer, om lachend uit het zicht te verdwijnen.

Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally, bij de Zuiderheide.© Studio Kastermans

Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally

Het Voetstappenpad is een 29 kilometer lange wandeling rondom Hilversum, over de heide, langs Anna’s Hoeve en Hollandsche Rading. De route is aangegeven door paaltjes met een witgeverfde voetstap erop. Vanaf 1938 begint de Werkverschaffing met het aanleggen van het pad in opdracht van het Goois Natuurreservaat, met als doel een wandelaar het idee te geven ,,door bosch en heide te zwerven’’. Na de oorlog raakt het pad in verval. In 1997 besluit het reservaat het pad zoveel mogelijk te reconstrueren.

De GAC organiseert jaarlijks de Wandelrally in het voorjaar. Het inschrijfgeld gaat naar het Goois Natuurreservaat. Deelnemers kunnen kiezen voor verschillende afstanden en krijgen na afloop een insigne als bewijs van deelname.

Het Voetstappenpad is gemarkeerd met stenen.© Studio Kastermans

Bron: De Gooi- en Eemlander 16052022

Back To Top