Skip to content

Geachte leden van de GAC,                                   

De afgelopen weken heeft u overlast ervaren van onze warmteproductie. Onze welgemeende excuses hiervoor. In deze brief willen we u graag informeren over de oorzaak en de maatregelen die wij hebben getroffen om dit naar de toekomst toe te voorkomen.
In het houtwarmtestation staan twee ketels opgesteld. 1 ketel voor koudere periodes en 1 voor warmere periodes. Als het echt koud wordt kunnen beide ketels tegelijk warmte maken. Het systeem is zodanig ontworpen dat een ketel 24/7 in productie is. Als er geen warmtevraag is wordt de geproduceerde warmte opgeslagen in grote buffers. 

Wat is er de afgelopen dagen gebeurd?
In periodes dat het warmer werd kon de “kleine” zomerketel de warmte niet kwijt omdat de buffers sneller volgeladen waren dan berekend. De ketel schakelt op dat moment automatisch naar een “slaapstand” . Op het moment dat het systeem weer warmte nodig heeft start deze ketel weer automatisch op. Normaalgesproken verloopt dit proces stapsgewijs zodat de ketel langzaam opwarmt. Echter hebben we geconstateerd dat dit proces te snel doorlopen wordt waardoor er voor een korte tijd rookvorming is ontstaan welke op de atletiekbaan is neergeslagen bij een zuid-westerwind.

Het is normaal dat een ketel bij de opstart gedurende een zeer korte periode (1 a 2 minuten) donkergrijze rook veroorzaakt waarbij ook een “openhaardgeur” waarneembaar is in de nabije omgeving van het houtwarmtestation. Echter dit zou slechts enkele keren per jaar moeten voorkomen bijvoorbeeld na onderhoud of een omschakeling van de zomerketel naar de winterketel. Dit wordt ingepland op een moment dat er geen overlast kan ontstaan.

Welke maatregelen hebben we getroffen?
We zijn teruggeschakeld van de zomerketel naar de winterketel. Deze ketel staat goed ingeregeld en heeft sinds de opstart goed gefunctioneerd. Deze ketel kan niet constant branden in deze periode van het jaar. Enkele keren per dag start de ketel op en produceert warmte die voldoende is voor ca. 6-8 uur. Gedurende deze uren staat de ketel in “standby” stand. In deze stand blijft de ketel warm. Dit werkt als volgt: iedere 45 minuten doorloopt de ketel een proces waarbij de ketel enkele minuten een klein beetje opstookt. Op deze wijze blijft de ketel warm genoeg om snel productie te draaien. De afgelopen dagen hebben wij lange tijd gemonitord om te bekijken of dit tijdelijke proces geen overlast veroorzaakt.

Echter, we zijn ons terdege bewust dat geuroverlast zeer onprettig kan zijn bij het uitoefenen van uw sport. De komende dagen zullen wij daarom regelmatig aanwezig zijn bij de GAC om samen met u te bepalen of er overlast is. In dat geval zullen we nadere maatregelen nemen. Ondertussen werken we samen met de leverancier aan het oplossen van het probleem met de zomerketel.

Wij vinden het belangrijk om een goede buur te zijn en zullen er alles aan doen om overlast naar de toekomst toe te voorkomen.

Met vriendelijke groet,
Maarten Grooters
Directeur BeGreen Holding BV

Back To Top