skip to Main Content

Weerwijzer:

Geen waarschuwing.

Donderdag 18 juni stond het masterplan Arenapark op de agenda. Als GAC hebben wij samen met Drijver en Partners, Nike en MBO college Hilversum het afgelopen jaar hard gewerkt aan het haalbaarheidsonderzoek.

Tijdens de commissievergadering mocht Peter van der Schoot namens GAC toelichting geven op de visie over de indoor atletiekhal. Dit is positief ontvangen wat ook te lezen is in het krantenbericht, zie hieronder.

Dat is heel mooi, echter moet de raad 1 juli nog instemmen met het masterplan Arenapark, waarna er verdere uitwerking moet plaatsvinden. Er zijn nog veel vragen bv over de organisatievorm, bouw van het pand, gebruikers en werkelijke exploitatie ect. Dit moet leiden tot een definitief plan, waar natuurlijk de leden van GAC nog mee moeten instemmen.

Kortom er moet nog veel werk worden verricht, maar het is mooi dat er zo veel partijen zo enthousiast worden van het idee van een multifunctionele indoorhal. Dit zorgt dat in toekomst het Arenpark weer een echt sportpark is en waar er top atletiekvoorzieningen zijn, waar we als GAC trots op mogen zijn.

Onderstaand krantenartikel stond donderdag 23 juni in de Gooi en Eemlander. https://www.gooieneemlander.nl


Handen op elkaar voor atletiekhal op Arenapark; NOC*NSF wil topsportfonds inzetten

https://img.haarlemsdagblad.nl/G8NjMriV_HCvb2OtCe9G2h0AMQg=/fit-in/620x400/https%3A%2F%2Fcdn-kiosk-api.telegraaf.nl%2F047ce136-b5e8-11ea-b0c0-0217670beecd.jpg

Eddie de Paepe

Gisteren om 16:3

HILVERSUM

De bouw van een grote sporthal voor atletiek en gymlessen op het Arenapark is een flinke stap dichterbij gekomen. Zeker nu NOC*NSF de plannen wil financieren.

Onderdeel van het gemeentelijke masterplan voor de ombouw van het kantorenpark tot een ’volwaardig park waar gewerkt, geleerd en gesport wordt’ is onder meer een indoor atletiekhal. In opdracht van de gemeente en de atletiekvereniging GAC heeft het externe bureau Drijver en Partners de haalbaarheid van zo’n hal onderzocht. In het rapport wordt benadrukt dat het Arenapark in het verleden al een unieke sportlocatie was. Het voormalige gemeentelijke sportpark (met drafbaan) was in 1928 zelfs het toneel van een deel van het programma van de Olympische Spelen.

Na de metamorfose tot kantorenpark is het sportelement niet geheel verdwenen. Zo heeft Nike er diverse sportvoorzieningen, zoals padelbanen, gymzaal en fitness. En is het Arenapark thuisbasis van de Gooise Atletiek Club, een van de vier grootste verenigingen van het land. Verder is er ook de tennisvereniging HLTC gevestigd.

https://cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/04a2293c-b5e8-11ea-b0c0-0217670beecd.jpg

Drijver en Partners stelt dat een hal voor indoor atletiek een grote impuls zou zijn voor de ontwikkeling van de atletiek in Hilversum. Breidt je de hal uit dan kunnen daar ook allerlei andere gebruikers terecht. Het externe bureau adviseert dan ook de bouw van een – 82 meter lange – multifunctionele sporthal (4.330 m2 vloeroppervlak) met sprintlanen en ruimte om de technische atletieknummers te oefenen. Met verder vijf zaaldelen voor bewegingsonderwijs, tien kleedkamers, een tribune met plek voor 150 toeschouwers, horecafaciliteiten en een ruimte die commercieel verhuurd kan worden (bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut).

Leerlingen

Overdag kan de accommodatie dan volledig worden gebruikt voor het bewegingsonderwijs. Door leerlingen van het ATC, van het MBO College (dat nu nog gebruik maakt van sporthal De Lieberg) en van de internationale basisschool die mogelijk op het Arenapark gevestigd wordt. ’s Avonds en in het weekend wordt de hal dan gebruikt door GAC en eventueel andere atletiekclubs uit de regio. Verder wil Nike de hal gebruiken voor evenementen.

https://cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/06758326-b5e8-11ea-b0c0-0217670beecd.jpg

Uit het onderzoek blijkt dat de hal haalbaar is, maar dat er geen variant is met een positief exploitatieresultaat. Het bureau wijst er echter op dat de bouwkosten ruim zijn begroot, en dat de ozb zwaar op de exploitatie drukt.

Parkeernormen

Dat stelt ook GAC-woordvoerder Peter van der Schoot. Hij stelt dat de gemeente voor de sporthal, als maatschappelijke instelling, een lagere ozb kan rekenen. En dat er in het onderzoek uit is gegaan van de bestaande parkeernormen. Het college wil die versoepelen, waardoor de kosten voor de nieuwbouw omlaag gaan. De hal is volgens Van der Schoot op die manier haalbaar zonder enorme investering van de gemeente.

Daar komt nog de positieve uitkomst van gesprek tussen GAC, Atletiekunie en NOC*NSF bij. De sportkoepel wil, zo meldt Van der Schoot, het plan financieren vanuit een fonds voor de topsport. ,,Dat zou het rentepercentage halveren.”

Action sports

Het nieuwe masterplan voor het Arenapark behelst ook de bouw van een nieuw zwembad (ter vervanging van De Lieberg) en een ’action sports-hal’, gericht op het trainen en beoefenen van verschillende urban- en outdoor action sports. Samen met de multifunctionele hal ontstaat er zo volgens het onderzoeksbureau concentratie van sportvoorzieningen en daarmee een ’sportboulevard’.

Hardlooprondjes

VVD-raadslid Tobias Westerneng pleit voor hardlooprondjes in de buitenlucht voor ongebonden sporters. ,,Bijvoorbeeld vijf verschillende, in de kleur van de Olympische ringen.” Dit laatste als herinnering aan de historie van het gebied. D66-wethouder Annette Wolthers noemt dit een goed idee. ,,Er komt veel ruimte voor hardlopers en wandelaars.”

De sporthallen, het zwembad en mogelijk een internationale school staan gepland voor een stuk grond nabij de plek waar de Diependaalselaan onder het spoor doorgaat.

Back To Top
X