Skip to content

Bij het tienjarig bestaan wordt gemeld dat “de financiële positie zeer slecht is.”  Ook mocht “de G.A.C. die in een periode van verval terecht kwam over het algemeen weinig goede resultaten boeken (…) aan de andere kant was de clubgeest goed. Zo voerde een groepje leden op de feestavond van 5 februari een revue op, die twee maal voor zusterverenigingen herhaald moest worden.”

In 1940 scheelde het weinig of de G.A.C. was een stille dood gestorven. Successen bleven uit en het ledenaantal daalde. Bovendien waren veel leden voor militaire dienst opgeroepen. De ommekeer kwam dankzij één man:
G. Ridderikhof, clubblad-redacteur vanaf 1937 en voorzitter sinds februari 1940. Hij ijverde voor de aanleg van een sintelbaan. Zweden had er 800, Nederland slechts 12. “Meer dan eens verscheen hij ten Raadhuize om met klemmende argumenten de bouw van een baan op het Sportpark te verdedigen.” Ridderikhoff won: op 23 augustus 1942 werd de nieuwe sintelbaan geopend.

Daarna steeg het aantal leden snel. Ook al omdat er “een juniores-afdeling” werd gesticht. Wat wrang is: dankzij de Tweede Wereldoorlog kwam er een massale vlucht in sportverenigingen, waarvan ook onze club profiteerde.

Joop de Gruijl werd in 1941 jeugdkampioen van Nederland op het onderdeel hoogspringen. Hij ging over de 1.732 meter en verbrak daarmee ook het nationale record.

In het derde oorlogsjaar organiseerde de G.A.C. een ‘Loop door Hilversum’ over 5 kilometer die werd gewonnen door Wim Slijkhuis, de latere bronzen Olympische medaille winnaar in 1948.

De G.A.C. kende in die tijd ook een rugby-afdeling en in Laren kwam een filiaal van onze club. Tijdens een door de G.A.C. georganiseerde Nationale wedstrijd verbraken vier dames, waaronder Fanny Blankers-Koen een wereldrecord op het sportpark. De 4 x 200 meter werd afgelegd in 1’42.

Veel sport ging gewoon door in de oorlogsjaren, maar langzaam werden de activiteiten minder. Na de bevrijding in mei 1945 bleken de horden van de afdeling Laren verdwenen – opgestookt in de Hongerwinter. In juli werd er een wedstrijd georganiseerd tegen Canadese militairen van de 4e Divisie die ons land mede hadden bevrijd. G.A.C. verloor met 84 tegen 88 punten.

In september 1946 vond de eerste uitwisselingswedstrijd plaats met de Engelse atleten van Epsom and Ewell. Het begin van een langjarige serie bezoeken over en weer. Het Gemeentelijk Sportpark vierde zijn 25-jarig bestaan en voor ruim 2000 bezoekers won de G.A.C. “De radio gaf een uitgebreide reportage”.

Als hommage aan de Canadese bevrijders ging op 10 maart de eerste Maple Leaf Loop van start. De G.A.C. won zelf de verenigingsprijs.

Back To Top