skip to Main Content

Weerwijzer:

Geen beperkingen.

In deze wedstrijdluwe tijd werd er zaterdagochtend, tegen een sprookjesachtig, nevelig bosdecor toch heel hard gelopen tijdens de door TEAM MILA georganiseerde Gooiland Spanderswoudloop. De race over 10 kilometer of een halve marathon kende een klein, maar sterk deelnemersveld en dat bleek garantie voor spektakel.

Kort na het startschot bleek dat de tien kilometer gedomineerd zou worden door de lokale favoriet Cas Lutz, die na een avontuur in Amsterdam teruggekeerd is bij TEAM MILA en de sterke Bas Stigter van AVA. In de slotfase van de race wist Lutz, op het laatste rechte stuk richting finish,  het verschil te maken en zo de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen in 31:27. Patrick van Buuren, eveneens MILA-atleet, mocht ook plaats nemen op het podium als beloning voor een solide race. Master-fenomeen Herman Verra zat nog geen minuut achter Van Buuren en vestigde (alweer) een nieuw clubrecord M50 (34:52). Bij de dames schreef Christine Bosch in 37:38 de – voor deze 1500 meter specialiste lange afstand – op haar naam. 

De halve marathon zou – zo dacht men vooraf – waarschijnlijk gewonnen worden door Stefan Wolkers (AVA) of oud-olympiër Ambroise Uwiragiye uit Hoorn. Vroeg in de wedstrijd werd echter duidelijk dat er zich nog een andere kandidaat voor de zege aandiende: het achttienjarige MILA-talent Pablo Velt. Velt liet eerder dit jaar al zien grote stappen in de ontwikkeling te maken en sloot de laatste wedstrijd van het jaar meer dan in stijl af. De pupil van trainer Hilberts, verraste in zijn eerste halve marathon ooit door in de slotfase van de strijd ook Wolkers het nakijken te geven. De 1:11:35 die hij op de streep liet noteren is ronduit spectaculair te noemen.

Foto: Niels van Arkel

Bij de dames zegevierde Maaike van Gelder (U-track) die slim wist te profiteren van de ‘MILA-trein’ die triatlon-kampioen Henk Galenkamp en Bart van den Haak hadden georganiseerd. Van Gelder, de nummer 14 van de nationale marathonlijst 2021, noteerde een knappe 1:18:45. Een tweede plaats ging naar Mirjam Koersen (nr. 11 van de nationale marathonlijst 2021), die – hoewel niet in absolute topvorm – weer een clubrecord (1:20:10) aan haar imposante palmares toevoegde.

Gisteravond werd duidelijk dat de Spanderswoudloop wel eens voorlopig het laatste sportevenement kan zijn. Dat én de vlekkeloze, professionele organisatie maakt de loop extra bijzonder en – in of buiten tijden van Corona – voor herhaling vatbaar.

Back To Top
X