Skip to content


Gaat Myrte van der Schoot naar Parijs? Hilversumse atlete pakt met estefatteploeg Olympisch ticket
De Hilversumse atlete Myrte van der Schoot heeft afgelopen weekend een belangrijke bijdrage geleverd in de kwalificatie voor deelname aan de Olympische Spelen van de 4×400 meter estafetteploeg.

Landen die met een estafetteteam willen deelnemen aan de Olympische Spelen van 26 juli tot 11 augustus in Parijs moesten zich afgelopen weekend melden op de wereldkampioenschappen op de Bahama’s. Op dit WK en ook op de Spelen in Parijs staan vijf atletiekestafette-onderdelen op het programma. Dat zijn voor mannen een vrouwen de 4×100 meter en de 4×400 meter. Daarnaast is er de 4×400 meter voor mixed teams. Bij dit laatste onderdeel komen twee mannen en twee vrouwen in actie.

Myrte van der Schoot vormde afgelopen weekend samen met Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Cathelijn Peters het Nederlandse 4×400 meter kwartet. De coryfeeën Femke Bol en Lieke Klaver kwamen op dit onderdeel niet in actie. Zij liepen in het 4×400 meter mixed team. Het tijdschema liet niet toe dat Bol en Klaver op beide nummers uitkwamen.

De series, die op zaterdagavond werden gelopen, werd voor de Nederlandse 400 meter vrouwenploeg een kleine teleurstelling. In de eerste serie eindigden zij als derde in een tijd van 3 minuut 28,10 seconden. Alleen de nummers één en twee uit iedere serie kwalificeerden zich direct voor der Spelen. Dat betekende vooralsnog geen Olympische kwalificatie en geen finaleplaats.

Juichtaferelen
Maar niet getreurd; tijd om in het verlies te blijven hangen, was er niet. Een dag later stond de B-finale op het programma. Daarin werden Van der Schoot en haar kompanen na een goed gelopen race eerste in een tijd van 3.27,45. Dat leverde juichtaferelen op. Door dit resultaat had Nederland op dit onderdeel een startbewijs voor Parijs in de knip. Met deze tijd waren zij in de A-finale zesde geworden.

De Nederlandse vrouwen op de 400 meter hebben het afgelopen jaar veel progressie getoond. Het bewijs hiervoor is door dit viertal geleverd aangezien zij zonder Bol en Klaver Olympische kwalificatie hebben afgedwongen. Het afdwingen van de Olympische kwalificatie betekent niet dat Myrte van der Schoot al zeker is van deelname in Parijs. Je kwalificeert je als land.

Fit blijven
Het WK in het Caribisch gebied was, na een aantal lange buitenlandse trainingsstages van de afgelopen maanden, voor de Nederlandse atleten de start van het outdoorseizoen. De komende maanden staan er voor de Hilversumse atlete een aantal wedstrijden op het programma. Essentieel voor Van der Schoot is om de komende maanden geen blessures op te lopen en vooral fit te blijven.

Het eerste hoogtepunt is voor haar de Europese kampioenschappen, die van 7 tot 12 juni in Rome plaatsvinden. Belangrijker zijn de Nederlandse kampioenschappen die in het laatste weekend van juni in Hengelo worden gehouden. Dat moet het eerste piekmoment voor Van der Schoot worden. Het NK is het laatste selectiemoment voor Parijs. Want daarna zal de atletiekbond de sporters bekend maken die definitief naar de Olympische Spelen gaan.

Mannen missen de boot
Tijdens de wereldkampioenschappen op de Bahama’s hebben voor Nederland ook de vrouwen op de 4×100 meter en het mixed team Olympische kwalificatie afgedwongen. De mannen op de 4×100 meter en de 4×400 meter misten de boot. Zij moeten zich tijdens de komende wedstrijden een aantal plaatsen stijgen op de wereldranglijst. Er zijn op alle estafette-onderdelen nog twee plekken te vergeven.

Foto: Aangeleverd
Tekst: Philip Detmar in het originele artikel welke te vinden is op Hilversumsnieuws.

Back To Top