skip to Main Content

Weerwijzer:

Geen beperkingen.

Afgelopen weekend vond het Nederlands kampioenschap voor senioren in Apeldoorn plaats.
Een kampioenschap in een bijzonder indoorseizoen, want voor de meeste atleten was het de eerste en ook enige wedstrijd. Bij gebrek aan indoor trainingsmogelijkheden (conform de corona regels) was het niet makkelijk om je goed voor te bereiden. Regen, wind en de laatste weken ook nog eens vrieskou en sneeuw, belemmerde de training regelmatig. Twee dames van GAC, Sanne Eekel (polsstokhoogspringen) en Myrte van der Schoot (400 meter), lieten zich hier echter niet door tegen houden.

Voor Sanne is het alweer jaren geleden dat ze voor het laatst op een podium stond bij een Nederlands kampioenschap. Bij de B-junioren behaalde ze bij het hinkstapspringen een derde plaats. Nadat ze de overstap had gemaakt van AV Zuidwal naar GAC Hilversum ging er een jeugddroom in vervulling. De mogelijkheid om te leren polsstokspringen. Bij de meeste verenigingen is dit geen vanzelfsprekendheid, maar bij GAC kan dit wel. In 2019 en een groot deel van 2020 heeft ze niet goed kunnen trainen. Een eigen huis verbouwen en een schouderblessure gooiden roet in het eten. Deze winter kon ze eindelijk weer vrij uit springen en regelmatig trainen. Gebrand op een goede prestatie kwam ze dan ook vlak voordat het begon te sneeuwen met het idee om de polsstok aanloop af te dekken met zeil. Slim, want hierdoor kon er in de week erna nog wel door gesprongen worden.

‘s Ochtends, na een negatieve coronasneltest, ging de wedstrijd voor Sanne en zeven andere meiden van start. De favoriet, Femke Pluim, had zich afgemeld. Sanne was hierdoor als vijfde geplaatst. Bij haar aanvangshoogte, 3m01, ging ze er direct soepel overheen.
Mette van der Meer, haar directe tegenstander met een pr van 3m52, had aan drie pogingen niet genoeg om ook over deze hoogte te gaan. Fleurine van Beek, Noga Piepenbroek en Saskia van der Boor kwamen wel over deze hoogte. Ook over de volgende hoogtes, 3m21 en 3m41, gingen alle vier de dames heen. Hiermee werd het een spannende wedstrijd, want wie deze strijd zou winnen kon beslag leggen op de vierde plaats. Kiliana Heijmans, Kristina Tergau en Fleur van der Linden, allen een persoonlijk record rond of boven de 4 meter, zouden de medailles waarschijnlijk gaan verdelen.
Op 3m56 ging Sanne in haar eerste poging er nog niet overheen. Dit gold ook voor de andere drie meiden. In haar tweede poging wist ze zich echter wel over de lat heen te wurmen. Een nieuw persoonlijk en clubrecord! Saskia van der Boor kwam hier in haar derde poging overheen. De andere twee meiden niet. Omdat Saskia een extra poging nodig had stond ze achter Sanne in de rangschikking. Beide atletes konden geen van hun drie pogingen benutten op 3m71. De sprongen van Sanne zagen er wel veelbelovend uit.
Outdoor kan ze er zeker overheen gaan!
Ondertussen waren zowel Kristina Tergau als Fleur van der Linden wel over de 3m71. Alleen Kiliana Heijmans moest nog beginnen. Bij haar eerste poging op 4m01 liep ze echter door. Bij haar tweede poging tikte ze de lat er af. Nu werd het ineens nog spannender.
Sanne stond nog op de derde plaats, maar de verwachting was dat Kiliana toch wel het hoogste zou springen en Sanne naar de vierde plaats zou verwijzen. Niets bleek echter minder waar. Ook in de derde poging kwam Kiliana niet over de lat. Hiermee bleef de derde
plaats in handen van Sanne en mocht ze even later de bronzen plak om haar nek hangen.

Zoals gezegd, het was een meidenweekend voor GAC bij het NK. Samen met Sanne hield ook Myrte van der Schoot (B-juniore) de eer hoog. Op de 400 meter zette ze een prima prestatie neer. Ze zag zich op dit onderdeel omringd door topatletes zoals Lieke Klaver en
Femke Bol (Nederlands recordhoudsters op respectievelijk de 200m en de 400m). Hier werd ze echter totaal niet zenuwachtig van. Integendeel, alleen maar leuk! Bij indoorwedstrijden moeten er twee rondjes gelopen worden (een ronde is slechts 200 meter). Het eerste rondje liep Myrte uitstekend. Ze kwam door in een tijd van 27 seconden. Hiermee was ze op koers naar een nieuw pr van rond de 56 seconden. Op de laatste 80 meter viel ze echter een beetje stil en had ze meer verval dan gehoopt. Haar eindtijd van 57.19s is nog steeds niet verkeerd, maar zelf was ze er niet tevreden mee. We zullen zien of ze in het outdoorseizoen deze drive om nog sneller te willen lopen om kan zetten in een goede tijd. Haar voornaamste doel is kwalificatie voor het EK onder 18. Hiervoor zal ze een tijd van 55.35s moeten lopen.

Back To Top
X