Skip to content

Een negentigjarige die nog fervent hardloopt en als het kan nog eens een wedstrijdje meepikt. Daar zijn er niet veel van. Sinds 20 augustus hebben we zo’n clublid: Jan van Heiningen die in het voorjaar als oudste deelnemer van de Hilversum City Run nog in het zonnetje werd gezet met een uniek eigen shirt.

Hij is één van de weinige GAC-ers die, als hij het had gewild, bij de oprichtingsvergadering van de club aanwezig had kunnen zijn. Als vierjarige kleuter weliswaar, maar toch.

“Ik werd pas lid in 1983 toen ik met pensioen ging, een laatbloeier. Ik ben een tennisser en kon op de baan goed uit de voeten. Wim van Zanten zag dat en vroeg me om naar GAC te komen. Begonnen in een beginnersgroep die toevallig ook door Wim geleid werd dat jaar. Ik ben gaan hardlopen en er niet meer mee gestopt. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

Na een paar jaar begon hij aan wedstrijden, eerst een tien kilometer in vijfenveertig minuten. “Al gauw daarna ben ik gaan trainen voor de marathon, onder leiding van de legendarische Ben Disberg. Ik heb er drie gelopen: eerst Amsterdam, daarna Rotterdam en Utrecht. Mijn snelste was in Rotterdam in 3 uur en 21 minuten, maar toen had je nog geen chip op je schoenen. Het duurde minstens vijf minuten voor ik over de startstreep ging, dus ik heb een PR in de nettotijd van ongeveer 3 uur 16.”

Verder liep Jan Zevenheuvelenloop, Dam tot Dam en uiteraard de wedstrijden in Hilversum. Een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren was de 10 kilometer City Run die hij samen met kleindochter Rozemarijn liep. “Maar dit jaar liep ik alleen, de vijf kilometer in 33 minuten en 20 seconden. Het gekke is dat dat slechts een paar seconden meer is dan een jaar eerder. Daar ben ik heel tevreden mee.”

“Ik ga ermee door zolang het gaat. Het is nog altijd leuk. Door de slechte gezondheid van mijn vrouw kan ik niet lang van huis, dus loop ik nu meestal van huis uit en kom ik minder op de club. Ik heb nu een vaste route van het viaduct naar de Natuurbrug, dan houd ik ook nog goed de tijd bij. Vorige week ging het langzaam, in 38 minuten, maar gisteren weer twee minuten sneller!”

“Ik heb ook elf keer de Vierdaagse in Nijmegen gelopen, ook pas begonnen toen ik zestig werd. Na je elfde finish kreeg je een gouden kruisje met een kroon! Dat vond ik een mooi moment om ermee te stoppen.”

“Een advies voor de jonkies: begin rustig, dan ga je het langzaam opbouwen. En: blijf vooral regelmatig lopen. Ik doe het twee keer per week en dan houd je je niveau aardig constant. “

(lees ook het blog Jan van Heiningen & de Lenteloop)

Back To Top