Skip to content

Met onze routes hebben we inmiddels een aardig rondje om Hilversum gemaakt. Van het Spanderswoud aan de noordkant van Hilversum zijn we nu bij de zuidwestkant aangekomen. Een omgeving die door onze trainers vaak wordt gekozen omdat je met je training alle kanten op kan. Zowel in afstand alsook in het soort training. Je vindt hier open terrein, drie landgoederen en bos met veel wandelaars maar ook stukken bos waar je vaak geen mens tegenkomt.

Wat zie je ?

Ja, dat is even een ding. Teveel om op te noemen. Je begint deze loop vanaf de Kolhornseweg op korte afstand van de begraafplaats Zuiderhof. Deze begraafplaats is in de jaren ’50 ontworpen door Dudok en wanneer je even tijd hebt is het bezoeken van de galerij zeker de moeite waard. Nadat we een klein stukje de hei op zijn ga je eerst even kijken bij landgoed Zonnestraal. Gebouwd eind jaren ‘20 onder architectuur van Duiker die er zijn persoonlijke touch aan gaf met het gebruik van de kleur “Duiker Blauw”. Wat het tot een monument maakt is niet alleen de vorm maar ook de manier van bouwen. De verdiepingen worden namelijk gedragen door kolommen en de gevels hebben anders dan tot dan toe gebruikelijk was geen dragende functie. Grappig detail : alle maten zijn gebaseerd op een vaste afstand van 1,5 meter.

Je verlaat Zonnestraal aan de achterzijde richting het vliegveld en we gaan vervolgens het randgebied tussen heide en bos in richting het conferentieoord Hoorneboeg. Dit conferentieoord is tegenwoordig een plek voor retraite en overdenking waar je onder andere een restaurant vindt en een cidermakerij. Leuke plek. Meer info kan je vinden op : https://www.dehoorneboeg.nl/

Door het bos ga je richting de Noodweg en nadat je deze bent overgestoken kom je in het  bosgebied Einde Gooi. Deze naam heeft het niet voor niks. Deze overgang van zand naar veen markeert het einde van het Gooi als geografisch gebied. Het bos was in de negentiende eeuw heidegebied maar bij de aanleg van de buitenplaats is dit een bosgebied geworden en kennelijk voelen veel planten en dieren zich daar prettig bij. In dit gebied bevinden zich onder andere een aantal dassenburchten. En ’s ochtends of ’s avonds als je een beetje stil bent zie je vast wel een paar reeën.

Terug naar de Hoorneboeg. De Hoorneboegse heide is een archeologisch monument. Er bevinden zich op de heide 15-20 grafheuvels en aan de rechterkant richting de Utrechtseweg is een grote zandverstuiving.

Loop nog even lekker over die hei, geniet van de klimmetjes die je nog even kunt maken en dan ben je weer terug waar je begon met een afwisselende 8,9 kilometer in de benen.

Back To Top