Skip to content

Hilversum! Tuinstad, villadorp. Deze keer een route die overdag en in de avond een mooi stuk van Hilversum laat zien. Het Hilversum met parken, brede lanen en als je er oog voor hebt villa’s van de 19e tot en met de 21e eeuw. Maar ook gewoon loopplezier. Deze route is gevarieerd, heuvelop en –af en, omdat de route door brede rustige lanen loopt met vrij weinig verkeer, is het lekker ontspannen lopen.

Deze route begint op de Oude Torenstraat achter de Grote Kerk. De eerste plek die je dan tegen komt is de  begraafplaats Gedenk te Sterven. De oudste begraafplaats van Hilversum (1792) en een plek met een aantal oorlogsmonumenten en beelden. Deze plek verlaat je aan de kant van de Torenlaan en uiteindelijk kom je bij het Rosarium met daarin het Verzetsmonument.

Hier moet je even een keuze maken. Je kan of via min of meer recht doorgaan de Bergweg naar beneden nemen of je kan via het Boombergpark/Peerlkamplaan  eveneens naar beneden. De GPX file van deze route loopt via de Bergweg maar via het Boombergpark kom je uiteindelijk hetzelfde uit. De Boombergbuurt waar je doorheen loopt is eigenlijk het resultaat van projectontwikkeling in de 19e eeuw. Stukje grond kopen, villa’s bouwen en met winst verkopen. Het Boombergpark is bedacht door Jan van Ravenszwaaij als verbinding tussen het centrum van Hilversum en het Corversbos.

Vanaf de Schuttersweg slinger je al zigzaggend door de Boombergbuurt waarbij je in de buurt van de  Costerustuin  komt. De Costerustuin is vlakbij de hoek Zonnelaan en Sterrelaan en is een botanische tuin waar vele unieke planten zijn te zien. Je verlaat als je de route volgt de Boombergbuurt en je komt in de Trompenbergbuurt. Inderdaad vernoemt naar de admiraal uit de 17e eeuw. Het verhaal is dat Tromp af en toe genoot van het uitzicht hier op de heuvel en dat de buurt zo aan zijn naam gekomen is.

En door. Langs het Muziekcentrum van de omroepen en de watertoren kom je bij de drukke ringweg die je voorzichtig oversteekt. Je daalt af en langs de kinderboerderij volg je de onverharde Hoge Naarderweg met aan je rechterhand het Heksenweitje en het Mediapark. Het Heksenweitje is het laatst overgebleven stukje grasland uit de tijd dat Hilversum een klein boerendorp was.

De lanen waar je nu doorheen loopt hebben een bijzonder stukje geschiedenis. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was dit gebied het hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht in Nederland. Een hier gevestigd Joods Kinderhuis werd hiervoor ontruimd en de kinderen werden uiteindelijk naar Westerbork gedeporteerd.

Via een aantal lanen verlaat je de buurt via de bult van de Bussumergrintweg.

Bij de stoplichten ga je de Boombergbuurt weer in en loop je via Van der Lindenlaan langs de ingang van Het Pinetum Blijdenstein met een grote collectie naaldbomen en er zijn regelmatig rondleidingen. Uiteindelijk kom je via de Albertus Perkstraat terug naar je startpunt. Kijk af en toe eens naar de huizen die je tegenkomt. Het kost je geen moeite om regelmatig het monumentenplaatje bij een voordeur te spotten. Heb je inmiddels dorst of honger? Geen probleem, gelegenheid genoeg. En zijn je loopschoenen versleten? Geen probleem, vlakbij is een hardloopwinkel.

Back To Top