skip to Main Content

Weerwijzer:

Geen beperkingen

GAC-vrouwen willen promoveren naar de eredivisie

Florian Vriezen en Shantell Kwofie bij de Gooise Atletiek Club. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

De Gooise Atletiek Club (GAC) staat volop in de schijnwerpers. Naast de aanleg van een nieuw atletiekstadion op het sportpark, zijn er ook sportieve successen te melden.

Zowel op nationaal als mondiaal niveau hebben GAC-atleten zich gemanifesteerd. “De goede resultaten voor de mannen en vrouwen zijn vooralsnog in de leeftijdscategorieën U18 en U20; oftewel onder 18 en 20 jaar”, opent Peter van der Schoot, bestuurslid wedstrijdatletiek bij de GAC. “De mooie resultaten zijn eveneens het gevolg van de ontwikkeling dat we een aantal jaren geleden hebben ingezet. Naast het beoefenen van atletiek voor je plezier, wilden we ons ook op de topsport gaan richten. 

”De Nederlandse atletiek doet het met mooie successen goed op Europees en mondiaal niveau. Het niveau bij de senioren, vanaf 20 jaar, is enorm hoog. “Daarom wordt het wel een hele toer, maar niet onmogelijk, voor atleten die nu succesvol zijn bij U18 en U20 om aansluiting te krijgen. Dat gaat van stap tot stap, van seconde tot seconde en van centimeter tot centimeter. Het blijft spannend op welke wijze de atleten zich lichamelijk en mentaal ontwikkelen. Met de nieuwe baan en goede trainers zijn de faciliteiten in elk geval goed geregeld”, vertelt Van der Schoot.

Op de Europese kampioenschappen U18 in Israël wist Shantell Kwofie op de 400 meter horden zich te plaatsen voor de finale. Tijdens de race struikelde zij over één van de horden en moest uitvallen. In Jeruzalem kwam Florian Vriezen uit op de meerkamp; hiervoor worden 10 onderdelen afgewerkt. Vriezen begon goed, echter op het onderdeel polsstokhoogspringen ging het mis. Hij produceerde drie ongeldige sprongen en zakte hierdoor naar de 15e plaats in het klassement.

Voor het wereldkampioenschap U20 dat van 1 tot 6 augustus in Cali, Colombia wordt gehouden, heeft Yoram Vriezen zich weten te kwalificeren. Hij komt uit op de tienkamp. Myrte van der Schoot heeft verwoede pogingen gedaan om ook een ticket naar Colombia te veroveren. De afgelopen weken heeft ze zich uit de naad gelopen en gesprongen, maar de Hilversumse kwam een fractie te kort. Voor het verspringen lag de kwalificatie eis op 6,20 meter en voor de 400 meter op 53,71 seconde. Het mag zuur worden genoemd dat zij bij het verspringen 1,5 centimeter te kort kwam en op de 400 meter 0,29 seconde. En dat met de wetenschap dat zij eerder dit seizoen 6,25 meter sprong; echter op een wedstrijd die niet het predicaat kwalificatiewedstrijd had. 

Myrte van der Schoot op de atletiekbaan.  – © Foto Miché / Bastiaan Miché

Op de onlangs gehouden Nederlandse kampioenschappen hebben de GAC-atleten gegrossierd in goud en zilver. Op de meerkamp werd Florian Vriezen Nederlands kampioen bij U18 en zijn broer Yoram bij U20, die daarnaast bij het polsstokhoogspringen die titel veroverde. Shantell Kwofie won de meerkamp bij de vrouwen U18 en daarnaast zegevierde zij op de 100 meter horden en bij het kogelstoten. Zilver was er voor Kwofie op de 400 meter horden. De meerkamp voor vrouwen bestaat uit zeven onderdelen: 100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter, verspringen, speerwerpen en de 800 meter. De mannen moet tien onderdelen afwerken: 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter, 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter. 

Myrte van der Schoot werd Nederlands kampioen U20 bij het verspringen en op de 400 meter. Daarnaast mocht zij op de 400 meter deelnemen aan het NK voor senioren. Daar werd zij vijfde achter winnares Hanneke Oosterwegel. Wel met de aantekening dat de toppers Lieke Klaver en Femke Bol er niet waren. Verder was er nog zilver voor Thijs Karreman op de Steeplechase U18 en Bas Nollsen werd tweede in U18 bij het kogelstoten en kogelslingeren. 

Masters

Wanneer je ouder bent dan 35 jaar mag je in de atletiek uitkomen bij de zogenaamde masters. Die worden weer onderverdeeld in leeftijdscategorieën van vijf jaar; dus +35, + 40, .+ 45, + 50 enz. Het gaat er hier vooral om je krachten te meten met deelnemers uit je eigen leeftijdscategorie. Bij het NK voor masters veroverde de GAC tien gouden medailles, acht maal zilver en zes keer brons. 

Naast de individuele wedstrijden en kampioenschappen is er ook een nationale clubcompetitie, gesplitst in mannen en vrouwen. Het hoogste niveau is de eredivisie; gevolgd door de 1e divisie enz. De vrouwen van de GAC komen nu uit in de 1e divisie en de ambitie is te promoveren naar de eredivisie. Wat ook past in de doelstellingen van de club. Voor de drie hoogst geplaatste ploegen in de 1e divisie en de drie laagste ploegen op de ranglijst uit de eredivisie, is er op 11 september in Assendelft een promotie- degradatiewedstrijd. De beste drie komen dan het volgend seizoen uit in de eredivisie.

Back To Top
X