skip to Main Content

Bij lopen met extreem warm weer is het oppassen geblazen en bij GAC hebben we daar dan ook strikte afspraken over:
Bij een (verwachte) temperatuur van boven de 28 graden worden de loopsport trainingen afgelast.
Hou dus de thermometer (en weeronline.nl) goed in de gaten.

Als de huidige of tijdens de training verwachte temperatuur dus 28 graden of hoger is, gaan de trainingen niet door. Tevens het dringende advies om dan niet zelf te gaan trainen!

Trainen bij temperaturen tot 28 graden vraagt aanpassing en aandacht:
• neem drinken mee tijdens de training
• pas je route aan: door het bos en langs kraantjes
• pas je schema aan: meer wandelen en rustige tempo's
• krijg je het zwaar, pas je training aan of stop

Voor de twijfelaars nog wat onderbouwing:
Lopen bij warm weer (Siebe Turksma)
Als je hardloopt, dan kun je erg warm worden. Het lichaam beschermt zich tegen oververhitting door te gaan zweten. Ook als het koud is zul je tijdens het hardlopen al gaan zweten om voldoende koel te blijven. Je kunt je dus wel voorstellen dat het een hele kunst is om koel te blijven in de warmte. Je gaat bij warm weer dan ook heel hard zweten. Dit kan oplopen tot meerdere liters per uur. Er moet bij warm weer  voldoende gedronken worden, voor de training, tijdens de training en na de training.
Je kunt ook minder goed presteren bij warm weer. Ga dus niet te hard, en kort de training in. Als het echt warm is (boven de 28 graden) kun je beter helemaal niet trainen.
Hoge temperaturen zijn extra erg als de luchtvochtigheid hoog is. Door een hoge luchtvochtigheid is het zweten veel minder effectief.

En dit schrijft de website Runinfo:
Vooral de eerste trainingen in de lente bij warm weer gaan misschien wat minder plezierig, omdat je lichaam niet is gewend aan warme omstandigheden. Het lichaam past zich vrij snel aan. Zo gaan de huidporiën na een aantal trainingen een stuk gemakkelijker open. Doe het daarom bij de eerste warme lentedagen gewoon wat rustiger aan.
In de zomer bij temperaturen rond de 25 ° Celsius is het verstandig langzamer en korter te trainen en meer te drinken voor en na de training.
Hardlopen bij 28 ° Celsius en hoger is onverstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X