Skip to content

‘Het zou heel mooi zijn als ik me kan plaatsen voor het EK’

De midden-lange afstandsgroep van de Gooise Atletiek Club (GAC) heeft zich zondag met groots machtsvertoon laten zien op de wedstrijdafstanden van de Wolfskamerloop.

De 19-jarige Jente Faber sloeg namens GAC toe op de tien kilometer. Hij klokte een eindtijd van 32 minuten en 29 seconden. Onderweg schudde hij zijn medekoplopers Tim Bolink (32.52) en Alex Frederico (33.06) knap van zich af. Het duo van het Utrechtse Hellas moest zich neerleggen bij de overmacht van Faber, die al eerder derde werd op de vijf kilometer op de weg voor atleten tot 20 jaar.

Faber wil zich over enkele weken tijdens de Warandeloop in Tilburg proberen te plaatsen voor het Europees kampioenschap onder 20 jaar dat in Brussel wordt gehouden. „Ik maak de laatste jaren sprongen in mijn ontwikkeling. En dat terwijl het van mijn vijfde tot en met vijftiende jaar maar niet wilde lukken. Het zou heel mooi zijn als ik me kan plaatsen. Het is ook lekker dichtbij”, lacht de Hilversummer.

Gouw

Een opvallende comeback was er zondag van Pim Gouw. Hij was tot 2014 een van de betere regionale hardlopers. Tijdens de 73e editie van de Wolfskamerloop eindigde hij als zevende. „In 2014 liep ik hier mijn laatste wedstrijd. En nu ben ik hier ook weer begonnen. Ik heb de draad weer opgepakt. Ben wel iets minder snel en ook wat ouder geworden”, aldus de nu 37-jarige AV Zuidwal-atleet.

Een atlete die niet van start ging was Mirjam Koersen. De snelste marathonloopster van Nederland in de klasse 35- en 50-plus stond wel aan de kant. „Ik heb vorige week de marathon van Berlijn gelopen. Ik had een toptijd van 2 uur 45 minuten en 7 seconden en mede daarom vroeg mijn lichaam om nog wat rust.”

Koersen zag clubgenote Christine Bosche op de tien kilometer de overwinning bij de vrouwen opeisen.

GAC’er Lukas Renaud zegevierde op de vijf kilometer in 16.37 bij de mannen. Clubgenoot Tijmen van der Bij (17,01) werd tweede voor de uit Weesp afkomstige Koen van Leeuwen (17.01).

Bij de vrouwen was Jip Vastenburg, die in 2016 nog aan de tien kilometer op de Olympische Spelen meedeed verrassend van de partij. Begin dit jaar kondigde zij plotseling aan te stoppen met topatletiek. Sinds het EK indoor sukkelde ze met een hardnekkige achillespeesblessure en mede daardoor kon ze zich niet langer meer motiveren. Blessures liepen als een rode draad door haar loopbaan waardoor ze niet de wereldtop haalde waar ze als klein kind wel van droomde.

Wielrennen

„Ondanks dat ik gestopt ben blijf ik wel wel altijd lopen”, hijgt Vastenburg na de finish. Met haar tijd van 17.15 eindigde ze als zesde overall, maar als eerste vrouw. „Ik ben nu aan een nieuw leven begonnen. Ik wilde eigenlijk gaan wielrennen, maar ik merkte dat ik een gezelschapsmens ben en dat werd ’m dus niet. Ik ben gaan voetballen bij Voorwaarts in Utrecht”, vertelt de 29-jarige Loosdrechtse, die hoopt dat ze binnenkort een bevestiging krijgt dat ze zich kan aanmelden voor een opleiding bij de politie.

Kelly Agterberg (GAC) werd in 18.43 tweede bij de vrouwen voor Merel Veltman (19.05).

Bron: De Gooi- en Eemlander, Zondag 29 oktober 2023

Back To Top