Skip to content
  • Blog

 

Je loop-economie geeft aan hoe veel (of hoe weinig)  energie je nodig hebt voor je hardlopen. Als je minder energie nodig hebt, bereik je minder snel  de grenzen van je loopvermogen. Je loop-economie is echter geen vaste waarde. Als je moe wordt, gaat je loop-economie achteruit. Onderzoek heeft laten zien dat de mate van achteruitgang in loop-economie afhangt van de kracht en het uithoudingsvermogen van je hamstrings. In het bijzonder het vermogen van de hamstrings om als rem van de beweging van het onderbeen ten opzichte van  het bovenbeen op te treden (het tegengaan van strekking in de knie). In dit geval leveren de hamstrings kracht als ze verlengen. Dit heet excentrische kracht.
De hamstrings moeten veel excentrische kracht leveren bij het lopen op hoge snelheid. In het bijzonder bij een afdaling. Dit levert gelijk ook een manier op om de hamstrings te trainen: op hoge snelheid afdalen. Je kunt je voorstellen dat dit een zware belasting vormt. Je zult dit type training dan ook voorzichtig moeten opbouwen (voor beginners is dit sowieso te zwaar). Verder moet de helling ook niet te steil zijn; niet meer dan vals plat. Overigens kun je je hamstrings ook door middel van oefeningen trainen.
Samenvattend: door je hamstrings te trainen met snel dalen, lijdt je loop-economie minder onder vermoeidheid en kun je wedstrijden zuiniger en daarmee sneller lopen.

Back To Top