Skip to content
  • Blog

Een paar dagen voordat hij jarig was had ik een interviewtje met GAC-icoon Jan van Heiningen. Omdat het wel heel bijzonder is een 90-jarig clublid te hebben dat nog actief hardloopt. Die ook nog zo af en toe een wedstrijdje meepikt. En dat ook nog op een behoorlijk tempo: bijna tien kilometer per uur op de lange afstand is voor veel jongeren een wenssnelheid.
Ik ken Jan al uit de tijd dat ik zelf begon te rennen, in de jaren negentig (!) liepen we samen in de groep van Piet Appelhof en Herman Hendriksen. In het gesprek van nu maakt hij tegenover mij van zijn hart geen moordkuil.

“De Lenteloop van GAC was altijd een favoriete wedstrijd. Nu niet meer, terwijl ik het best nog zou willen. Maar de ‘bonus’ die je krijgt voor je leeftijd stopt bij zeventig of vijfenzeventig jaar. Nou dan heeft het voormij geen zin meer om mee te doen in die wedstrijd.” Hij kijkt me een beetje treurig aan. Nog zó ambitieus dat hij niet van ‘broekies van zeventig’ wil verliezen. Mag ik hier een pleidooi houden om in de komende Lenteloop van 2014 ook de categorie Mannen 90+ een plaats te geven? Dat heeft deze GAC mijlpaal verdiend.

Het tegenargument van de organisatie dat de starttijden dan te ver uit elkaar komen te liggen is onzin. Jan heeft zelf al een mailtje gestuurd met het voorstel om de bonus dan pas na afloop te verrekenen. Hij zou gelijk kunnen starten met de oudste categorie die er nu is – pas na de finish komt dan de ‘afrekening’.

Is er iemand die hier tegen is? Actieve lopers moeten worden gestimuleerd en niet afgeremd. Desnoods is het een mooi agendapunt voor de Algemene Leden Vergadering in november.

Joost Huijsing

PS Lees ook het nieuwsbericht

Back To Top