Ga naar hoofdinhoud

Weerwijzer:

Geen mededeling.

Vrouwen Gooise Atletiek Club volgende seizoen in eredivisie; ook de mannen promoveren

Afbeelding

Succes voor zowel de vrouwen als de mannen van de Gooise Atletiek Club (GAC) afgelopen weekend. Beide teams wisten overtuigend promotie af te dwingen.

De vrouwen gaan het volgend seizoen van de eerste divisie naar de eredivisie en de mannen van de derde naar de tweede divisie. Daarmee is de kroon gezet op de vele trainingsuren van de afgelopen maanden. 

Het team van de GAC-vrouwen, bestaande uit veertien atletes, moest naar Assendelft voor hun promotiewedstrijd. Hier gingen de vier beste teams uit de eerste divisie en de vier minste ploegen (na de reguliere competitie) met elkaar de strijd aan voor vier plaatsen in de eredivisie in 2023. Op deze promotiewedstrijd stonden negentien onderdelen op het programma. 

Een team mocht maximaal drie atletes op de verschillende onderdelen inzetten. Met de aantekening dat op ieder onderdeel van ieder team slechts één atlete aan de start kwam. De GAC-vrouwen eindigden met 101 punten op de derde plaats, achter winnaar Haag atletiek (117 punten) en PAC uit Rotterdam (110 punten).

Bijzonder was de prestatie van teamcaptain Sanne Eekel (zie foto hieronder). Met haar 32 jaar won zij het polsstokhoogspringen, goed voor 8 punten, terwijl zij bij het hink-stap-springen zij op de vijfde plaats eindigde. Christine Bosch bezorgde de Hilversumse vereniging 8 punten door te zegevieren op de 3000 meter steeplechase. Shantell Kwofie veroverde 16 punten voor de GAC: zeven op de 100 meter horden, vijf op de 400 meter horden en vier bij het kogelstoten. Myrte van der Schoot was goed voor vijftien punten; acht door winst op de 400 meter en zeven door haar tweede plaats bij het verspringen.

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. In een teamsport kan een coach een speler of speelster wisselen wanneer hij of zij verzaakt. Bij het atletiek tijdens de wedstrijd niet. Daarom is het voor de teamcompetitie van essentieel belang dat de club vooral in de breedte sterk is. Bij de GAC is dat het geval. De uitslagen leren dat een groot aantal atletes acht, zeven, zes of vijf punten scoren. Ook mindere punten tellen mee en dus zijn ook de vier en twee punten belangrijk die Iris Mackaaij scoorde op het discus- en speerwerpen. Je zal aan het eind van de dag maar net die paar punten tekort komen.

Mannen

De mannen van GAC lieten er in Dordrecht geen enkele twijfel over bestaan dat zij de sterkste waren. De behaalde 9241 punten zijn om in te lijsten en met deze score wonnen zij de promotiewedstrijd. Tweede werd TION uit Enschede met 8945 gevolg door Oud-Beijerland met 8558. 

Anders dan bij de vrouwen werden hier de punten gescoord aan de hand van de gelopen tijd of afgelegde afstand. De Hilversumse delegatie bestond uit veertien atleten, die stuk voor stuk en koste wat het kost promotie wilden afdwingen. Bas Nolsen werd tweede op zowel het kogelstoten als het kogelslingeren. Lars Heldring eindigde als derde op de 800 meter. 

Oppermachtig

Winst was er voor Yoram Vriezen op de 110 meter horden. Het kwartet atleten zegevierde ook op de altijd mooie 4 x 400 meter. Ook hier geldt; de kracht in de breedte met een paar uitschieters is ook hier de basis voor succes. De heren waren zo oppermachtig dat volgens kenners zij zich ook in de eerste divisie zonder problemen zouden kunnen handhaven. Zover is het nog niet; eerst een seizoen tweede divisie.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Maar voor beide teams kan de zon blijven schijnen de komende jaren. Bij zowel de mannen als de vrouwen is, op een enkele uitzondering na, promotie bewerkstelligt door jonge atleten en atletes. Dat belooft veel voor de komende jaren; vooral omdat achter deze mooie lichting sporters nieuwe talenten zich al aandienen. Daarmee oogst de GAC met het door hen ingezette top- en breedtesportbeleid.
Bron: Gooi- en Eembode

Back To Top