Skip to content
  • Blog

Wat mijn stokpaardje is, weten jullie al: ik praat en schrijf graag over nordiccen. Het belangrijkste bij nordiccen zijn wel de stokken. Zonder stokken geen nordic walking en zonder goede stokken geen nordiccen.

Soms zie je walkers met skistokken of langlaufstokken. Skistokken zijn echter te kort, het handvat is te dik en de lus biedt te weinig houvast. Langlaufstokken zijn juist weer te lang, mijn langlaufstokken zijn twintig centimeter langer dan mijn nordicstokken. De nieuwste modellen langlaufstokken hebben hetzelfde soort "handschoentje" als echte nordicstokken, maar aan de oudere modellen zit nog een eenvoudige lus.
Aan echte nordicstokken zit dus een "handschoentje". Bij de oudere Exel-stokken lijkt het "handschoentje" nog op een lus met een breder stuk in het midden. Bij vrijwel alle stokken steek je je hand tegenwoordig in een soort handschoen zonder vingers. Bij de meeste modellen kan je deze handschoen eenvoudig van de stok af klikken, waardoor je makkelijk bijvoorbeeld iets uit je heuptasje kan pakken, zonder dat de stok in de weg zit.

Aan de andere kant van de stok zit de punt. Deze punt is lekker puntig bij niet-verstelbare stokken en onverslijtbaar, zodat je er ook mee op asfalt kan lopen. Dat tikt wel vreselijk. Bij verstelbare stokken is de punt meestal rond en veel minder slijtvast. Vlak boven de punt zit een rondje bij verstelbare stokken en een vleugeltje bij niet-verstelbare stokken. Dit rondje is gebaseerd op de sneeuwkrans bij skistokken en dient vooral om een mooie zwaai te krijgen. Dat zwaaien gaat met een vleugeltje natuurlijk beter; je krijgt vleugels!
Als je op asfalt of de stoep loopt, kan je rubber doppen op de punt doen. Dit dempt niet alleen het getik, maar ook de klappen. Helaas passen de doppen precies tussen de roosters van de putten die overal in de straten van Hilversum liggen. Je kan ze er wel in stoppen en dan hoor je plons. Weg dop! Bij de waterzuivering weten ze precies wanneer het winterseizoen weer begonnen is.

Stokken zijn dus verstelbaar of niet-verstelbaar. Het voordeel van verstelbare stokken is voor GAC dat we niet een heleboel stokken in de verschillende lengtes hoefden aan te schaffen. We schroeven ze gewoon in de goede lengte: navelhoogte is stoklengte, zoals ik eerder al schreef. Met doppen erop zijn de stokken iets langer, dus dan stel je ze gewoon wat korter af.
Het nadeel van verstelbare stokken is dat ze zwaarder zijn en dat ga je na een uur wel merken. Ook is de punt dus minder puntig en zwaait de sneeuwkrans minder lekker dan een vleugeltje.

Voor beginners biedt een wat zwaardere stok overigens wel wat meer houvast. Hoe gevorderder je wordt, hoe lichter je je stok wenst. Aluminium is weliswaar een heel licht materiaal, maar totaal ongeschikt voor de sportieve nordiccer. Stokken van aluminium geven alle trillingen door en voor je het weet heb je een tenniselleboog! Je kan ook geen krachtoefeningen doen met stokken van aluminium, want dan buigen ze te gauw krom. Let er dus op dat je stokken koopt met een hoog percentage carbon.

Ik heb ondertussen met stokken van verschillende merken gelopen, zie foto. De onderlinge verschillen zijn niet groot, maar toch heb ik een duidelijke favoriet. Ik zal hier geen reclame maken, maar als je wilt weten aan welk paar ik de voorkeur geef, moet je me dat maar even vragen tijdens een training.

Liene Malsch

Back To Top