Ga naar hoofdinhoud

Weerwijzer:

Geen mededeling.

Hardlooprondje Westerheide

 

Een 1/8 ?

Een rondje van 5,275 kilometer als het begin van de lange afstand. Afgelopen voorjaar heeft de marathongroep van de GAC deze ronde uitgezet om ondanks Corona toch een marathon te kunnen lopen. Daarvoor moesten ze dan wel 8 keer dit rondje maken maar dan hadden ze ook wat. Een hele marathon!

Maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit rondje is geschikt voor elke hardloper of wandelaar die een rondje wil maken over de Westerhei bij Hilversum. Vergis je overigens niet want dit rondje telt nog aardig wat hoogtemeters en in een variant een fijn stuk pad met bulten en bochten en in de andere variant een stuk asfalt voor wie echt snelheid wil maken.

Wat zie je op deze route ?

De start is op de dagcamping aan de Larenseweg in Hilversum. Aangelegd in de jaren 60 om iedereen de gelegenheid te geven dicht bij huis gratis te kunnen genieten van het buitenleven. De route gaat richting St. Janskerkhof. Dit kerkhof is een van de oudste christelijke plekken in het Gooi waar de geschiedenis teruggaat tot rond 1200. Naast het St. Janskerkhof vind je Geologisch museum Hofland. Bij La Place ga je de Westerheide op richting Crailo. Vooral in augustus als de hei paars bloeit, is het hier op z’n mooist. De krentenbomen hebben witte bloesem in het voorjaar en knalrode bladeren voordat ze in de herfst van de bomen vallen. De route die je volgt was vroeger een van de doodwegen richting St. Janskerkhof. Langs deze rechte paden werden de doden uit de omliggende dorpen naar het kerkhof gebracht. Op de heide zie je onderweg regelmatig ronde heuvels. Dit zijn prehistorische grafheuvels van de vroege bewoners van het Gooi, die hier al 4000 jaar geleden rondliepen Uiteindelijk kom je bij Crailo en het Gebed zonder End. Deze lange rechte weg tussen Crailo en Laren heet eigenlijk Nieuwe Crailoseweg. Niemand gebruikt deze naam omdat het een gebed-zonder-end is om deze weg helemaal te lopen. Het laatste stuk van de route loopt evenwijdig aan de bebouwde kom van Hilversum en is een afwisseling van open stukken heide en stukken door het bos. Soms zie je naast het pad een laagte die tijdens WO II onderdeel was van de Duitse tankgracht rondom Hilversum.

 

 

Back To Top