Skip to content

Hardlooprondje Spanderswoud – Natuurbrug

 

De route start bij eetcafé ’t Pandje (Mies Bouwmanboulevard 131, Hilversum). Vandaar loop je de diepe kuil van Zanderij Crailoo in. Hier is een eeuw lang tot 1971 zand gewonnen ten behoeve van de aanleg van spoorwegen, wegaanleg en woningbouw in Amsterdam. De bodem van de kuil ligt 7 tot 11 meter lager dan het oorspronkelijke maaiveld. Nu lijken de treinen op een dijk te rijden, zoveel zand is weggegraven. Bij de ontzandingen kwamen grote zwerfkeien tevoorschijn. Deze markeren een wandelroute.

Nadat de zandwinning was gestopt heeft een boer een tijdje koeien geweid en was er een graszodekwekerij. In 1998 ging het gehele gebied over naar het GNR. De huidige plassen zijn tot het grondwater uitgegraven om afwisselende natuur te creëren. In 2006 is de Natuurbrug gerealiseerd die de natuur van het Spanderswoud met de Bussumerheide verbindt.

In het Spanderswoud volgt de route grotendeels de heidecorridor. Dat zijn open stukken waar het bos is gekapt om een afwisselend landschap te krijgen. Hiermee krijgen dieren en planten die meer van licht houden een kans zich te verplaatsen.

Op de Camping Franse Kampheide brachten vroeger Amsterdamse gezinnen het zomerhalfjaar door. In plaats van te wonen op drie hoog achter, konden ze hier in de natuur zijn. De kinderen gingen in Bussum naar school. Nog worden elk jaar de huisjes opgebouwd of de caravans neergezet voor iedereen die buiten wil zijn.

Weer terug in de Zanderij steek je Natuurbrug Crailoo over. Deze verbinding is 800 meter lang en was de eerste ecologische verbinding waar ook mensen mochten oversteken. Sinds 2006 biedt de brug een doorgang voor allerlei dieren die van gebied willen wisselen. Reeën hadden al snel deze nieuwe mogelijkheid ontdekt, later volgden dassen en veel kleinere dieren als loopkevers en salamanders die meer tijd nemen om deze afstand te overbruggen.

Aan de overkant kun je genieten van een wijds uitzicht over de hei en loop je met een boog weer terug over de Crailose Brug.

 

 

Back To Top