Skip to content

Als wij als LSC een training afgelasten vanwege onveilige weersomstandigheden, vinden sommige loopsporters dat nog wel eens onzin en laten dat soms ook luid en duidelijk weten. Daarom is het goed om hier een uitleg te geven van de achtergrond van dit protocol.

Doel van het weerprotocol

Als LSC vinden wij het onze opdracht om te waken over de veiligheid tijdens GAC trainingen voor alle loopsporters. Daarbij hoort o.a. dat wij rekening houden met weersomstandigheden. Van belang is de samenstelling van onze trainingsgroepen, relatief jonge leden maar ook ouderen. Trainers hebben de verantwoording voor hun trainingsgroep; dat is al een meer homogene groep. Tot slot behoeft iedere individuele loopsporter in feite alleen maar rekening te houden met zijn eigen opvatting over wat wel en niet verstandig is om te gaan trainen.

Als wij een training voor de gehele loopsport afgelasten dan is dat geen handreiking al kan dat weerstand geven bij een trainer of een individueel lid omdat zij de risico’s anders beleven. Als ons besluit tot afgelasting wordt genegeerd dan is de training niet onder GAC verantwoording en valt men bijvoorbeeld niet onder de GAC verzekering.

Temperatuur

In de literatuur vinden wij:

  • Boven 28 graden is sporten onverantwoord; in plaats van een positief trainingseffect wordt het lichaam beschadigd.
  • Van 24-28 graden is er een sterk verhoogd risico op hitteproblemen. Ga niet trainen of pas de training aan.

Wedstrijdsport

De wedstrijdsport maakt soms een afwijkende beslissing en dat kan zijn oorzaak vinden dat op de baan wordt getraind, dus niet in het bos met harde wind of dat men kan schuilen totdat onweer over is.

Onweer

Tot slot nog een opmerking over onweer. Bliksem kan inslaan tot ca. 20 km van een bui vandaan. In de praktijk: als je de donder kan horen, zit je al in de risicozone. In Nederland worden zo’n 10 mensen per jaar getroffen door de bliksem, waarvan de helft dodelijk. De rest is op z’n minst zwaar gewond.

Loopsporters trainen buiten; op de open weg, heide en in het bos, dat zijn onveilige plekken voor bliksem en harde (ruk) wind. Ook bij harde wind zijn vallende takken etc. potentieel gevaarlijk.

KNMI app

Bovenstaande waarschuwingen worden gepubliceerd op www.knmi.nl, de app is op de telefoon te downloaden. De KNMI-app wordt rond najaar 2024 vernieuwd waarbij het mogelijk is meldingen te ontvangen voor waarschuwingen. Raadzaam voor alle trainers.

GAC website

Het weerprotocol is op de GAC website niet eenvoudig te vinden. Het is onderdeel van het huishoudelijk reglement en staat bij “Beleid” punt 2.7 sub 4 op blz. 3. We zoeken nog uit waar het beter bereikbaar is, naast het huishoudelijk reglement.

Wij hebben de tekst wat verduidelijkt en dit komt er dan zo uit te zien:

Veiligheidsprotocol weg en bos (2023) 2.7, sub 4 aangepast

“Houdt rekening met weersomstandigheden:

  1. GEEN training bij KNMI weercode oranje en rood voor de provincie Utrecht, in  het tijdvak van een heel uur vóór tot een uur ná de training, ongeacht het weerfenomeen.
  2. GEEN training bij KNMI weercode geel voor de provincie Utrecht, in het tijdvak van een heel uur vóór tot een uur ná de training als dit geldt voor waarschuwingen over: onweersbuien, windstoten en storm (windkracht 9 Bft en meer), kou en/of gladheid door ijzel.
  3. GEEN training bij een verwachte temperatuur van 28 graden of hoger bij aanvangstijd van de training

Bij alle andere bijzondere weersomstandigheden is het raadzaam de trainingen aan te passen of een alternatieve activiteit aan te bieden. Voorbeelden: temperatuur boven 25 graden Celsius, hevige regen, gladheid.”

Kees Tabak
Voorzitter LSC

Back To Top
Close mobile menu