Skip to content

Op woensdag 9 november hield de Loopsportcommissie een thema-avond met nu als onderwerp trainingsmethoden voor de langere afstand lopers. Aanleiding hiervoor is dat we binnen GAC kringen steeds meer horen over de zogenoemde “Sportrusten-methode”. Daar willen we wel eens meer van horen van Maarten de Jong, maar ook de GAC-Loopsport benadering van trainingen is niet bij alle lopers bekend en daarom kwam Siebe Turksma daar ons over vertellen.

GAC loopsport benadering
Siebe onderwees ons over de motor (mitochondriën) in de spiercel, de brandstoffen die voor de motor nodig zijn, de zin en onzin over (teveel) lactaat, vaak verzuring genoemd enzovoort.

Met deze technische maar zeer interessante aanloop leidde Siebe ons naar de  factoren die belangrijk en trainbaar zijn. In de periode vóór 1980 werd er bij GAC zeer hard getraind en in de 80-er en 90-er jaren is daar wat van terug gekomen. Moderne inzichten laten echter zien dat trainen op hoge intensiteit juist goed is. Het resultaat zit overigens niet altijd in het aantal kilometers maar in de intensiteit. En varieer ook de training; mul zand en heuveltjes zijn goed voor de loopeconomie, varieer in tempo om de blessurekans te verkleinen

Sportrusten (100 dagen methode)
Maarten liet een statistiekje zien over de marathon van Berlijn. In 2014 ten opzichte van 1985 zijn er 3x zoveel deelnemers maar zelfs in absolute aantal  zijn er minder binnen 3 uur gefinisht. Als een van de redenen daarvoor ziet hij dat er en lang en te hard wordt getraind. Er is een heel nieuwe groep lopers bij gekomen. Waar in 1985 bijna iedereen binnen de 4 uur binnen was, is dat in 2015 nog niet eens de helft. Deze lopers gingen schema's kopiëren van de snelle lopers. Dat loopt op 2 manieren mis:
• De trainingen zijn veel langer; een topper is met 30km misschien na 1 uur en 45 minuten al klaar. Een meer recreatieve loper doet er misschien wel 3 uur, 3.30 of zelfs 4 uur over.
• Het herstel is veel minder. Mensen die er voor leven rusten meer, krijgen massages en denken aan de voeding. Wij hebben vaak een baan, andere hobby’s en een gezinsleven.

Het Sportrusten-programma bestaat uit vijf principes:
1. Dagelijks tien minuten een ademhalingsoefening
2. Kort voor het lopen een ademhalingsoefening
3. Drie maal per week hardlopen
4. Een maal per week ‘vogels kijken’ (rustig lopen)
5. Een maal per drie weken intensiever of langer hardlopen

De ademhalingsoefeningen zijn meer om te ontstressen dan dat dit invloed heeft op het lopen als zodanig, zo bleek bij de beantwoording van de vragen. Als training voor de marathon wordt door Maarten geadviseerd om niet meer dan (ongeveer) 14 km te lopen per training en voor de halve marathon is dit maximaal 10 km. Hiermee wordt voor de (prestatief ingestelde) recreatieve sporter voorkomen dat de trainingsbelasting te groot wordt met een averechts effect.

Dank aan Siebe en Maarten voor hun presentaties en aan anderen die hebben bijgedragen aan het welslagen van deze avond waaronder Bert List voor de organisatie, Ruud voor de foto’s en Jan en Gerard voor de barbezetting. Ongeveer 60 toehoorders hebben deze avond bijgewoond.

Voor de foto’s van deze avond volg deze link

Kees Tabak

Back To Top