Skip to content
  • Blog

De wondere wereld van bitter en zoet

Het is alweer een paar jaar bekend dat het spoelen van je mond met een koolhydraathoudend drankje, zonder het zelfs maar door te slikken, je sneller aan de finish kan brengen bij de van Dam tot Dam loop. Een verklaring die wel gegeven wordt voor dit merkwaardige fenomeen is dat de smaak van het drankje de hersens doet geloven dat er prima brandstof op komst is. Geen angst voor energietekort… doorrammen maar.

Waarschijnlijk op jacht naar een Ig Nobelprijs (voor onzinnig onderzoek), heeft een groep wetenschappers geprobeerd hoe het met het spoelen met een bitter drankje zit. Ze gebruikten hiervoor kinine (bekend van de bitter lemon) in zulke hoeveelheden dat het echt vies is. Bovendien bevat het geen energie. En ja hoor, geen effect. Maar wacht even, wat nu als je het wel doorslikt… En ja hoor, fietsers gingen harder sprinten als ze vlak voor hun sprint het bittere drankje hadden gedronken. Vergeet de Ig Nobelprijs maar.

Hoe moet je dit nu verklaren? In je mond en verderop in het spijsverteringskanaal zitten allerhande smaaksensoren. Hiermee kun je herkennen of je iets goeds (bijvoorbeeld zoet) of iets potentieel slechts naar binnen hebt gewerkt. Bitter hoort bij dingen die slecht voor je zijn en leidt tot alarmfase rood in de hersenen. En alarmfase rood zet je op scherp. Gevolg: een betere sprintprestatie.

Het hek is nu van de dam. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zou een positief effect op de prestaties kunnen hebben. Ik voorzie een golf van wetenschappelijk onderzoek en een tsunami van nieuwe – niet geteste – commerciële producten

Mijn eerste commerciële producten:
– Bitterspeed® – bitterkoekjes, 10 euro per stuk.
– BitterRunsBetter® – kruidenbitter, 12 Euro per capsule van 0,25 CC.

Siebe Turksma

Back To Top