skip to Main Content

Weerwijzer:

Geen waarschuwing.

Yoram Vriezen Nederlands Kampioen Meerkamp

Het NK meerkamp indoor mag met recht een geslaagd toernooi genoemd worden voor de Gooise Atletiek Club. Vijf atleten van Team Arena stonden aan de start. Bij de B-junioren jongens vonden we Yoram Vriezen en nieuwkomer Rick van de Meer. Bij de A-junioren jongens trad Youri Fransen aan. Bij de meisjes stonden Myrte van der Schoot (MJB) en Puck Harms (MJA) klaar om te presteren.

Het resultaat van Yoram Vriezen is al verklapt. Hij heeft het uitstekend gedaan. Met een solide meerkamp heeft hij de favorietenrol waargemaakt. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. 

Het begin op zaterdag was goed. Een voor zijn doen prima start leverde een nieuw pr op de 60 meter (7.33s). Hiermee was hij een tiende van een seconde sneller dan ooit. Bij het verspringen liep het niet helemaal en kwam hij gelukkig nog in zijn derde en laatste poging tot 6m46. Ook bij het kogelstoten noteerde hij in zijn laatste poging zijn verste stoot. Met 13m78 bleef hij slechts 2 centimeter onder zijn pr. Wederom heel netjes, maar als je bedenkt dat hij bij het instoten ruim over de 14 meter kwam, dan weet je dat er meer mogelijk was. Na drie onderdelen stond hij op een vierde plaats, maar zijn beste onderdeel moest nog komen. Het polsstokhoogspringen. Met een persoonlijk record van 4m25 is hij op papier een van de sterkste springers. Beduidend beter dan zijn directe concurrenten. In de praktijk viel dit een beetje tegen. Hij kwam niet lekker in zijn ritme. Met hangen en wurgen bleek de 4m00 het hoogst haalbare. Op zichzelf is dat niet erg, ware het niet dat zijn tegenstanders wel boven zichzelf uit stegen (tot pr’s van wel 50 centimeter). Na de eerste dag stond hij nipt eerste, maar het was nog maar de vraag of hij dit de tweede dag vast kon houden. 

Het eerste onderdeel van de tweede dag was het hordelopen. Wederom niet zijn beste race ooit, maar met 8.15s wel de snelste van het veld. Bij het hoogspringen begon hij voorzichtig met 1m70. Na achtereenvolgens deze hoogte en aansluitend 1m73, 1m76 en 1m79 te passeren leek het er op dat hij misschien wel een nieuw pr kon halen (stond op 1m83). De 1m82 behaalde hij ook in een keer. 1m85 ging er in de eerste hoogte af, maar bij de tweede poging was het raak. In zijn tweede poging om 1m88 kwam hij er ook bijna overheen, maar met zijn kuiten tikte hij de lat er net af. Voorafgaand aan de 1000 meter had hij 109 punten voorsprong op de nummer 2, Daan Roosenschoon. Deze atleet van GVAC is een erg snelle loper, dus Yoram moest hard aan de bak. Als hij binnen 10 seconden van Daan bleef, dan was de winst voor Yoram. Na de start liep het verschil in eerste instantie op tot 5 seconden, maar uiteindelijk bleef het daarbij. Zijn toptijd van 2:45 bleek ruimschoots genoeg voor de winst. En dat niet alleen, met zijn puntenrecord van 5217 verbeterde hij ook het clubrecord indoor meerkamp van Tom Roetman uit 2010. Tevens is deze 5217 punten goed genoeg voor een achtste plaats op de nationale ranglijst aller tijden bij de B-junioren. 

Yoram kijkt ondertussen alweer reikhalzend uit naar volgend weekend. Op het NK junioren mag hij zich ook bij het polsstokhoogspringen en het hordelopen mengen in de strijd om de medailles. 

Rick van der Meer, zoals eerder gemeld pas onlangs lid geworden van GAC Hilversum, mocht beginnen aan zijn allereerste NK meerkamp. Even wennen dus zou je denken. Maar niets is minder waar. Op drie van de zeven onderdelen wist hij een nieuw persoonlijk record te scoren. Het meest indrukwekkend was zijn prestatie op de 1000 meter. Vooraf hoopte hij onder de 3 minuten te lopen, maar het werd uiteindelijk een snelle 2:53. Zijn eindresultaat op de meerkamp leverde hem een record op van 4088 punten. Dat zijn 206 punten meer dan een maand eerder bij de meerkamp in Assendelft. Volgend weekend zien we hem bij het NK junioren terug op het onderdeel polsstokhoogspringen. 

Youri Fransen had in de week voorafgaand aan de meerkamp rugklachten gekregen. Op de ochtend van de eerste dag was dit gelukkig weg en liep hij een persoonlijk record op de 60 meter (7.38s). Vervolgens gaf hij een goed vervolg aan zijn meerkamp met een afstand van 6m81 bij het verspringen. Ook het kogelstoten was solide en de kogel landde in zijn tweede poging op een afstand van 12m21. Helaas bleek hoogspringen te veel voor zijn rug. Hij kwam niet hoger dan 1m74 en de volgende ochtend was de pijn nog niet weg. Jammer, want in de tussenstand stond hij op een onbedreigde derde plaats. Uit voorzorg is hij gestopt, zodat hij volgend weekend bij het NK junioren kan schitteren op het onderdeel verspringen. Hier is hij een van strijders voor eremetaal. 

Waar de jongens een zevenkamp afwerken, verdeeld over twee dagen, draaien de meisjes een vijfkamp in een dag. De dag begon met de 60m horden en voor Puck Harms betekende dit direct een pr (9.13s). Ook het hoogspringen (1m67) verliep goed. Bij het verspringen steeg ze echter boven zichzelf uit. Na al een goede sprong van 5m32, kwam ze in haar tweede poging tot een afstand van 5m61! Dit betekende niet alleen de beste sprong van het veld, maar leverde haar in de tussenstand na vier onderdelen ook een eerste plaats op. Op de 800 meter wist ze dit niet vast te houden, maar desondanks laat het wederom zien wat haar potentie is. Met slechts 114 punten achterstand op de nummer één eindigt ze op een vijfde plaats (3622 punten). Dit is tevens een verbetering van het clubrecord dat sinds 2004 op naam stond van Manon van der Heiden (3578 punten). Volgend weekend komt Puck bij het NK junioren in actie op de 60m horden, het hoogspringen en het verspringen.

Myrte van der Schoot (onlangs genomineerd voor sporttalent van het jaar 2019 in Hilversum) zette ‘s ochtends bij het hordelopen een persoonlijk record neer (9.49s). Met de snelheid zit het dus wel goed. Met de fitheid helaas iets minder. Voorafgaand aan het NK was ze ziek geweest en dit resulteerde in zware benen na het verspringen (5m28). Desondanks kwam ze met de kogel nog wel tot een nieuw pr (9m95). Het hoogspringen (1m48) en de 800m (2:23) bleek echter te veel van het goede. De komende week staat voor haar in het teken van goed uitrusten en fit worden voor NK junioren. Ze wilt zich hier revancheren voor vorig jaar waar ze bij de 400m gediskwalificeerd werd omdat ze op de lijn stapte. Bij het NK junioren outdoor werd ze kampioen op dit nummer. 

Aankomend weekend is dus het NK junioren in Apeldoorn. In totaal zullen twaalf atleten van Team Arena aan de start verschijnen. Iedereen is van harte welkom om deze jonge talenten in actie te zien op het hoogste podium. 

Back To Top
X