skip to Main Content

Donderdag 7 juli was ik samen met Myrte van der Schoot bij het EK in het Olympisch Stadion in Amsterdam.  Sinds lange tijd had Amsterdam weer een fantastisch mooi sportevenement. Er was zoveel te zien en voor Nederland was het een top avond.  Het goud van Martina op de 100 meter was wel het hoogtepunt. Myrte en ik liepen na de wedstrijden terug naar de auto. Tijdens de wandeling terug zei  Myrte: “Ik wil ook op het podium komen in het Olympisch Stadion”……… En dit moest gebeuren tijdens de D-Games, het NK voor de D-junioren. Ik dacht, “oei dat is bijna een onmogelijke opgave!” aangezien zij als zevende geplaatst was op de 1000 meter.

Tijdens de vakantie heeft Myrte wel  getraind, maar op een enorme geestdrift tijdens de training kon ik haar niet betrappen. Helemaal toen wij op vakantie waren in Frankrijk was het zwemmen natuurlijk veel  leuker. Ik kon haar met de 32 graden Celsius geen ongelijk geven.

De wedstrijd was al op 4 september. Kortom slechts 3 trainingen tot de grote wedstrijd.

Het eerste onderdeel hoogspringen ging ronduit matig. Ruim 50cm onder haar PR gesprongen, weinig concentratie en toch wel een beetje spanning  voor de 1000 meter. Dat zou haar onderdeel worden. De competitie was zwaar. Myrte kent de meisjes die voor haar waren geplaatst. Stuk voor stuk taaie tegenstanders.

De start liep met ruim een uur uit. Eindelijk, naar de start….. Het wachten………. PANG. Myrte ging gelijk op kop, normaal heeft ze een opening op de eerste 200 meter van rond de 36 seconden, nu kwam ze door in 33 sec. Ze liep op kop!

Ik dacht, dit gaat veel te snel, ze wil te graag, ze loopt zich kapot.  Bij de tweede doorkomst lag ze nog steeds op kop.  Alleen Nynke Streppel, de als eerste geplaatste atlete,  zat achter haar. Ze hadden een mooi gat ten opzichte van de achtervolgende groep. 200 meter voor de streep passeerde Nynke Myrte. Zou ze breken of zou er nog bij kunnen blijven…… Je zag dat Myrte het echt moeilijk had. Nynke nam afstand.  De nummers 3 en 4 begonnen te versnellen. Op 100 meter voor de finish moest de eindsprint komen. Je zag dat Myrte wilde versnellen, maar dit lukte nauwelijks. Toch kwamen de nummers 3 en 4 niet dichterbij. De nummer 3 zakte in en nummer 4 haalde nummer 3 in. Kon ze toch nog naar Myrte toe sprinten…..

De finish was in zicht. Nynke kwam als eerste over de streep in een toptijd van 3.11. En ja, Myrte kon stand houden. Ze komt als tweede over de streep in een tijd van 3.13. Een verbetering van ruim 3 seconden op haar PR. De snelste tijd ooit door een D1 junior bij GAC gelopen.

Wauw, helemaal stuk maar dolblij….. De nummer 2 van Nederland!  Ik heb zelden een meisje zo trots gezien.  De prijsuitreiking was  fantastisch, met op de achtergrond de Olympische fakkel.

Zo mooi kan atletiek dus zijn!

Peter van der Schoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X