Skip to content
  • Blog

 

Eerst stond er een tent voor een kleinschalig evenement. De BAV maakte er gebruik van voor de Wintercup, toen ze niet meer welkom waren op de Zeven Linden. De tent was lang niet groot genoeg toen alle deelnemers binnen wilden schuilen. Bij een volgende Wintercup stond er ook een toiletwagen achter de tent.

Een jaar later had de BAV een andere locatie gevonden. De tent was wel blijven staan. Op een zaterdagmorgen vroegen we aan een mevrouw die daar bezig was, waarom de tent er nog stond. Ze antwoordde dat die gehuurd kon worden voor evenementen. Kennelijk was dat te duur voor de BAV.

De tent bleef staan op het Cognacveldje. Een toepasselijke naam bleek op een ochtend. De tent had zich vermenigvuldigd en op het veld stonden lange tafels die feestelijk gedekt werden.

De tenten werden een dorpje. Vaak reden er auto's langs het zandpad, enorme stofwolken achterlatend. Langs het paadje naar de parkeerplaats kwamen lampjes te hangen en later werd het paadje verbreed en verbeterd met houtsnippers. bij de ingang naar het veldje verscheen een bord: "FeelGood TentEvent".

Op zomeravonden nordicten we wel eens langs het veldje. Op een paar bewakers na, was het er meestal stil.

Vorige week donderdagavond – het begon al te schemeren – hoorden we echter al bij 't Hoge Erf een zware bas. Naarmate we dichter bij het Cognacveldje kwamen, werd de muziek luider. Ook stonden er overal schots en scheef auto's geparkeerd langs het zandpad en tussen de struiken. Het feestterrein werd verlicht door talrijke kleurige lampen en hier en daar felle spots wit licht.

We liepen het veld op. Het was er zeker gezellig, met veel eten en drinken en harde muziek. Sommige mensen keken wel verbaasd naar ons in onze sportkleding, maar niemand zei wat.

Terug bij de ingang lazen we op het bord van FeelGood TentEvent "Feest in het bos" en daaronder het logo van Natuurmonumenten.
Wat? Wat had Natuurmonumenten hiermee te maken? Dit was nu niet bepaald een voorbeeld van natuurbescherming. Of zou TentEvent dat logo erbij gezet hebben, om vervelende vragen te voorkomen? We kwamen er niet uit, maar ergerden ons aan de bas die we tot achter Kievitsdal hoorden.

Het liet me niet los, en tenslotte mailde ik naar Natuurmonumenten:

"Misbruik logo Natuurmonumenten?

Beste natuurbeheerders,

Op het Cognacveldje op Landgoed Pijnenburg bij het Hoge Erf tussen Hilversum en Baarn heeft TentEvent partytenten staan. Afgelopen donderdagavond hoorden wij al van verre een zware bas. Toen we dichterbij kwamen, zagen we misschien wel 100 auto's die langs de zandpaden en in de bosjes geparkeerd stonden. Het begon te schemeren en schijnwerpers verlichtten de toegang tot het veldje, dat verder met veelkleurige lampjes verlicht was. Flink wat mensen hadden het er kennelijk erg gezellig.

Bij de ingang hing een groot plakkaat van TentEvent: "14 september – Feest in het Bos" en daaronder het bekende logo van Natuurmonumenten in geel en paars en met het blaadje.

Klopt het dat Natuurmonumenten een feest organiseert in een bos dat niet van Natuurmonumenten is? Dat automobilisten daarvoor vlak bij de ingang op de zandpaden en in de bosjes mogen parkeren in plaats van op het parkeerterrein iets verderop? Dat er grote schijnwerpers gebruikt mogen worden, die het bos hel verlichten? En dat je de beat al bij het Hoge Erf en nog bij Kievitsdal mag horen?

Of is hier sprake van misbruik van de naam/het logo van Natuurmonumenten?

Ik heb begrepen dat TentEvent weg moet van het Cognacveldje en dat vind ik volkomen terecht. Dergelijke feesten horen niet in een beschermd natuurgebied.

Met vriendelijke groeten,"

Al de volgende dag kreeg ik antwoord van Natuurmonumenten:

"Dank voor uw mail. We hebben afgelopen donderdag inderdaad een personeelsfeest gehad bij de organisatie FeelGoodTentEvent.
Deze locatie sprak ons aan, omdat het een bestaande officiële feestlocatie is, die ingericht is voor grote groepen mensen met de daarbij behorende parkeerplaats.
We hebben gebruik gemaakt van de bestaande voorzieningen en de mogelijkheden van deze locatie.

Met vriendelijke groeten,
Wilco Jager
Teamleider Ledenservice"

———-

🙁 Ik ben zwaar teleurgesteld in Natuurmonumenten.

Liene Malsch

NB: De foto hierboven maakte ik een week later. Er bleek weer een feest te zijn, nu van een commercieel bedrijf. De werknemers van dit bedrijf hadden overigens de parkeerplaats wel gevonden.

Back To Top