Skip to content

Klaar voor nationale topwedstrijden

De meest geavanceerde atletiekbaan ter wereld ligt vanaf nu in Hilversum. De baan van de Gooise Atletiek Club (GAC) is na een grondige renovatie uitgerust met SmarTracks. Dit innovatieve registratiesysteem is op meerdere atletiekbanen ter wereld te vinden, maar nergens is het zo uitgebreid als in Hilversum. In Nederland is GAC de eerste atletiekvereniging met SmarTracks.
De officiële opening van de vernieuwde atletiekbaan vindt plaats op vrijdag 9 juni en zaterdag 10 juni
met aansluitend de Klaverblad Arena Games Baanopeningswedstrijd.

De baanrenovatie startte precies een jaar geleden. De rondbaan is grondig op de schop genomen en van zes naar acht lanen gegaan. Ook is er meer ruimte om bij GAC grote groepen supporters te ontvangen. Dit maakt het mogelijk om officiële nationale wedstrijden te organiseren. De eerste staat al op de planning: de NK Masters in 2024.

Internationale baan
“We zijn ontzettend trots op onze geavanceerde atletiekbaan. Hiermee staan we in binnen- én buitenland op de kaart”, zegt GAC-bestuurslid Peter van der Schoot. “En we hebben nog meer aangepakt: voor polsstokhoogspringen is er nu een tweede mat, waardoor het mogelijk is om vanaf twee kanten te springen. Ook is er meer ruimte voor kogelstoten gecreëerd. Heel blij zijn we ook met de verbeterde faciliteiten voor atleten met een verstandelijke of motorische beperking. Zo is de verspringbak verbreed, waardoor atleten met een prothese veiliger kunnen springen. Dit maakt de GAC een heel inclusieve vereniging voor álle atleten.”

Karin van Hunnik, wethouder Sport gemeente Hilversum: “De renovatie en uitbreiding van de baan waren een flinke investering voor de gemeente. Het uiteindelijke resultaat is een enorme aanwinst voor sportstad Hilversum. Op Olympische grond ligt nu een hypermoderne atletiekbaan waar alle atleten – van topsporters tot de kleinste pupillen – gebruik van kunnen maken. Ik hoop op vele nieuwe records en vooral veel sportplezier.”

SmarTracks
Het SmarTracks-systeem is te gebruiken voor sprints, duurlopen, sprongen en behendigheidsproeven. Draagbare sensoren die de magneten onder de baan detecteren, kunnen zeer nauwkeurig tijd, afstand, het aantal stappen, stapfrequentie, spronghoogte en meer meten. SmarTracks is uniek in zijn technologie: het vereist geen onderhoud, is bruikbaar in alle weersomstandigheden en zorgt ervoor dat gegevens met een hoge resolutie zeer snel kunnen worden verwerkt en gecommuniceerd. Dit betekent dat waardevolle informatie al tijdens trainingen
beschikbaar is voor sporters en coaches. Bovendien zijn de magnetische tijdpoorten ook alleen met een smartphone te gebruiken. Iedereen kan de gratis Smart Run-app downloaden en runs op de baan meten.

Katharina Breuker van SmarTracks: “De Gooise Atletiek Club in Hilversum heeft de eerste baan in Nederland die is uitgerust met SmarTracks. Het is ook meteen de grootste SmarTracks-locatie wereldwijd. SmarTracks is geïnstalleerd op honderden sportlocaties over de hele wereld, maar de loopbaan in Hilversum is de grootste SmarTracks-faciliteit tot nu toe, met 130 meetpunten die zijn geïnstalleerd op de rondbaan en bij de springonderdelen. Er is geen andere locatie op de wereld waar de meetpunten zo fijnmazig zijn ingebouwd.”

Officiële opening
De officiële opening van de vernieuwde GAC-atletiekbaan vindt plaats op vrijdag 9 juni met een openingsceremonie. Aansluitend start de Klaverblad Arena Games Baanopeningswedstrijd met 100 meter-series voor U18/U20, senioren en masters, en de 1500 meter MILA. Op zaterdag 10 juni zijn er 100 meter-series voor pupillen en U14/U16, en 400 meter-series voor U14/U16.

Back To Top