Skip to content

Het is een raar jaar, met een vreemde ziekte, een regering die het eigenlijk ook niet zo goed weet, en maatregelen die elke paar weken wijzigen. Als GAC bewegen we zo goed en zo kwaad als dat gaat mee: niet lopen, lopen vanaf een andere startplek, lopen in groepen van max. 10 personen, lopen in groepen van max. 4 personen… en is dat nou incl. of excl. de trainer?

Maar nu we hier al een maandje of 7 mee aan het stoeien zijn wordt iedereen er wat handiger in. Aan het begin waren lopers nog wel eens hun trainer kwijt (“ik liep altijd op dinsdag bij die blonde mevrouw, maar ik weet niet hoe ze heet”), inmiddels hebben alle (?) groepen een whatsapp-groep.

Hierbij wat ideeën die her en der zijn bedacht om dit nog een tijdje vol te houden. Als jij als loper of trainer nog meer goede ideeën hebt, stuur die dan alsjeblieft naar me toe, dan maken we er een inspiratie-lijst van op de website!

  1. Startplek: het is jammer dat je geen andere groepen meer ziet, maar het blijkt best leuk om eens vanaf een andere plek een hele nieuwe route te ontdekken. Iets om vast te houden in het post-corona paradijs: bijv. 1x per maand ergens anders starten, zoals vanaf iemands huis.
  2. Whatsapp-groep: dit is duidelijk het meest gebruikte middel om contact te houden. Ook als je een tijdje niet als groep loopt kan je via de app onderling afspreken om samen een rondje te doen. Of elkaar moed inspreken of beterschap wensen. En natuurlijk: je groep waarschuwen als je positief bent getest!
  3. Opdrachten: een paar trainers geven hun groepsleden huiswerk, bijv. “duurloop 4 x 10 minuten” of “interval, trappetje 1-2-3-4-5-4-3-2-1” of “rondje Baarn”. Zo blijft de hele groep ongeveer op hetzelfde niveau. Denk ook aan iets ludieks als een zoekfoto (zie stukje van Liene).
  4. Kleine en wisselende groepjes: in de meeste groepen kan je je per whatsapp aanmelden voor de training, waarna een trainer de groepjes indeelt. Maar als er 2 trainers op een groep van bijv. 20 personen zijn, dan kunnen er in de huidige setting maar 6 mensen mee. Een mogelijke oplossing is: een groepje zonder trainer op zichtafstand laten volgen (als het maar een duidelijk onderscheiden apart groepje is). Of iemand tijdelijk aanstellen als hulptrainer, wie weet krijgt die persoon wel zin om de trainerscursus te gaan volgen!
  5. Afstand houden: dat is in de kleine groepjes wel wat makkelijker. Maar bij het verzamelen vooraf gaat het nog wel eens fout. Dus juist met de kleine groepjes: verzamel apart, en vertrek zodra je compleet bent! En houd vooral ook afstand van niet-GAC’ers die gebruik maken van dezelfde paden.

Saskia Bons

Coördinator hardlooptrainers GAC

Back To Top