Skip to content

De karakteristieke houten tribune die de atletiekbaan van GAC zo’n bijzonder cachet geeft is een juweel van de beroemdste Hilversummer aller tijden: Willem Marinus Dudok. Het is de oudste (of op één na oudste, daarover zijn de geschiedenisboeken onduidelijk) nog bestaande sporttribune van Nederland. Rijksmonument sinds 1990 en in 1928 officiëel onderdeel van de Olympische Spelen!

Het Gemeentelijk Sportpark is gebouwd in 1920 als onderdeel van het grote sportcomplex dat toen werd aangelegd. Ooit bestaand uit een paar voetbalvelden, de atletiekbaan, een tenniscomplex, de paardenracebaan en de Expohal. Oorspronkelijk had Dudok het sportpark aan de andere kant van de spoorlijn Hilversum-Utrecht gepland, aan de grote rondweg ‘Ceintuurbaan’ of ‘Boulevard’ die hij wilde aanleggen.

De ligging van veld en tribune zijn zo gekozen “dat de zon zoo min mogelijk in de lengterichting van het wedstrijdveld schijnt”, schrijft Dudok in de toelichting op zijn ontwerp dat is ingediend op 2 april 1919.  “Uiteraard moest … een compromis worden gezocht om de eischen van het sportpark zoveel mogelijk in harmonie te brengen met die van het uitbreidingsplan… Voorlopig is de zeer voldoende toegangsweg beschikbaar van af de Soestdijkerstraatweg; de hoofdtribune voor het voornaamste wedstrijdveld sluit dezen toegangsweg in architectonischen zin af. Dit wedstrijdveld is omgeven door een plantsoenachtigen aanleg. Later is het sportpark ook uit het Westen, vanaf de grooten boulevard bereikbaar zoodat dus niet alleen op de tegenwoordigen toestand doch ook op de gewijzigde omstandigheden in de toekomst is gerekend.”

Volgens schrijver Herman van Bergeijk van het standaardwerk ‘Willem Marinus Dudok’ heeft de tribune “de opvallende vlakdecoraties, de felle kleuraccenten en de vlaggemasten die zijn geënt op die van de Amsterdamse school. De open tribunes en losse kleedkamertjes, die in 1920 werden ontworpen, laten daarentegen een meer strakkere, sobere architectuur zien.”

In 1925 volgde een uitbreiding van het sportpark met de Draversbaan (gesloopt in 1998 ten behoeve van de bouw van het Europees hoofdkantoor van Nike) en een gebouwtje met twee kleedkamers en een vergaderlokaal. Later werd dat het kantoor voor C.A.M. Dekker, de directeur van het Sportpark. Op 13 september 1927 moet in dat gebouw de Gooise Athletiek Club zijn opgericht.

Bij de sloop van de Draversbaan is ook dit Dudok-monument gesneuveld, maar in 2000 onder leiding van architect Baddy Hartman een paar honderd meter verder ‘nagebouwd’. Deze Dudokkopie staat nu met het bijzondere rieten dak tegenover de tribune. De moderne aanbouw aan de westzijde is uiteraard niet van Dudok, maar van Hartman. Castanea Bedijfsmakelaarsdij zetelt er tegenwoordig.

De monumentale tribune is de afgelopen jaren twee keer helemaal gerenoveerd. Architectenbureau Van Hoogevest bracht het monument in 1996 terug in de originele staat. Met één uitzondering: de houten vloer werd op last van de brandweer vervangen door beton. Tijdens deze opknapbeurt van één miljoen gulden werd het hout behandeld met een brandvertragend middel. Tegelijkertijd werd een conserveermiddel tegen houtrot gebruikt. Negen jaar later werd duidelijk dat deze middelen elkaar ‘in de weg zaten’. Met als gevolg houtrot in de constructie en in de lange, onoverdekte banken, plus zwamvorming. De schade verergerde doordat de gemeente zich uit zuinigheid niet hield aan het onderhoudsplan. In 2010 werd de volgende renovatie uitgevoerd.

Back To Top